Autor Tema: Adtranz GT6M  (Posjeta: 1531 vremena)

Offline mladen36zg

• Novi član
  • *
Adtranz GT6M
« Odgovori #30 u: 09.01.2025. - 07:25 »
zakon ste, na žalost nemam facebook..

što se  tiče nabave tih tramvaja vidio sam da je Grad Zagreb objavio u lipnju 2023. na službenoj stranici Europske unije da je pokrenuta javna nabava tramvaja, gledao sam dokumentaciju javna nabave i uspoređivao cijene.. ispada da je cijena za 11 tramvaja bila oko 2,08 miliona eur.
isto tako gledao sam javnu nabavu za 20 novih tramvaja (mislim da je serija 24) i da je tamo ugovorena cijena za jedan tramvaj 1,9 mil... i još se mora čekati..
ispada da je ova cijena za vatrogasnu mjeru hitne nabavke tramvaja bila ok... znam da je bitna i amortizacija i trajnost, ali kakvo je vaše mišljenje tj može li moj mali to zaključiti u svom radu?

jeli isporučeno još tih tramvaja ili su samo 4 u uporabi?..
ps. zar nije bitna i visina tramvaja s lirom (mislim zbog podvožnjaka Držićeva i Savska?

zbog malog ću morati završiti FER, ekonomiju.... ps. šalim se, želim mu samo pomoći i dati smjernice u kojem smjeru neka ide..
ps. kao dijete željezničara oduvijek sam obožavao željeznicu, makete, putovanja vlakovima..

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #31 u: 09.01.2025. - 14:13 »
... zar nije bitna i visina tramvaja s lirom (mislim zbog podvožnjaka Držićeva i Savska? ...
... ma je koliko je, bar tako mislim, jer mi se čini da su današnji tramvaji više-manje svi unificirani i da je odavna zadana visina samog tramvaja. Visina kontaktnog voda ovisi od grada do grada. Ako je negdje 'prepreka' u smislu kakva nadvožnjaka onda na visinu lire/pantografa se utječe spuštanjem kontaktnog voda (slično ko i na željezničkoj pruzi *). Naravno, posljedično tome mora biti i nategnutost kontaktnog voda koje se postiže utezima koji se postavljaju uz neki noseći stup. U ovo moraš uračunati i napojne stanice koje su spojene na tramvajsku mrežu.

*
Visina kontaktnog voda na željezničkoj pruzi nije svugdje ista, također ovisi o 'preprekama'. Ako preko pruge ide cestovni nadvožnjak ... sve ovisi od okolnog terena, ako se može, ako teren dozvoljava, pristupni nasip za cestu se diže iznad visine stupova i tad se netreba intervenirati u visinu samog voda ali u suprotnom slučaju vod se spušta ali i tu ima zakonitosti do koje visine jer treba paziti i na opremu na krovu (isto kao i na tramvajima). Željeznički tuneli u pravilu imaju niže postavljen vod i on se spušta kroz nekoliko pristupnih stupova (neznam sad točno na kojoj udaljenosti, trebao bi to nai u knjizi o tome). Željeznički vodovi kroz tunele mogu biti izvedeni u dva načina: ako to dozvoljava sam profil i visina tunela onda se stavlja žica ali ako fali 'materijala' po visini onda se stavlja metalna šina u koju na počecima (sa jedne i druge strane tunela) ulazi žica.

Jbga, kad kreneš čeprkat po materiji onda to oće odvest jako na široka pojašnjenja i to onda ode u veliku kvantnu fiziku  :haha: . Da me ne shvatiš krivo, nitko od nas nije direktno vezan nit sa tramvajima nit sa vlakovima ali s vremenom se skupilo literature i mrvica znanja sa raznih foruma. Na fejsiju znanje nećeš pobrat već samo puno sličica a koliko san ja skužio to nije ono što tebi trenutno treba.

Nadam se da nisam bio preeopširan (kako ja znam biti  :haha: :srecko:)

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #32 u: 09.01.2025. - 17:08 »
ispada da je ova cijena za vatrogasnu mjeru hitne nabavke tramvaja bila ok... znam da je bitna i amortizacija i trajnost, ali kakvo je vaše mišljenje tj može li moj mali to zaključiti u svom radu?

jeli isporučeno još tih tramvaja ili su samo 4 u uporabi?..
ps. zar nije bitna i visina tramvaja s lirom (mislim zbog podvožnjaka Držićeva i Savska?
Trenutno je isporučeno šest tramvaja. Od toga ih u ovom trenutku vozi pet, dok jedan čeka popravak. Napomena, neka vas tu ne zbune "informacije" koje kruže o korištenju tih tramvaja za dijelove, to su lažne priče plasirane u svrhu političkog obračuna.

Prema prvotnim planovima trebali su dosad svi GT6M stići, međutim isporuka preostalih pet tramvaja kasni zbog problema s isporukom i puštanjem novih Stadlerovih tramvaja u Augsburgu.

Moj je stav da je ovo dobra nabavka i da je ZET ovime povoljno nabavio kvalitetne tramvaje koji će još dugo voziti Zagrebom. Osobno, ako zanemarim nedostatak klimatizacije, ovo su mi čak najbolji tramvaji koji voze u Zagrebu.

Što se tiče visine, ona čak i nije presudan faktor jer većina tramvaja je u dovoljnim gabaritima da prođe ispod tih nadvožnjaka što je detaljnije opisao thomcro.
I čisto mala napomena oko terminologije, ovo na GT6M i ostalim tramvajima (i vlakovima) je pantograf, a lira (iako ima istu funkciju - oduzimač struje) izgleda drugačije, ona se nekada koristila i nju imaju dva muzejska tramvaja M-24. Također, kad smo se dotakli pantografa, još jedan bitan faktor za odabir tramvaja je položaj pantografa na krovu koji u Zagrebu mora biti naprijed zbog upravljanja skretničkim kontaktima na gornjem vodu.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #33 u: 09.01.2025. - 18:19 »
... mali al' čisto da bude zabilježeno, oduzimači struje ...
... ovo na GT6M i ostalim tramvajima (i vlakovima) je pantograf, a lira (iako ima istu funkciju - oduzimač struje) izgleda drugačije ...

lira

pantograf

Offline celicana

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #34 u: 09.01.2025. - 22:46 »
Sjećam se tamo davne 1995. kada sam počeo pratiti ZG tramvaje još su na nekim starim tramvajima bile lire, znao sam ih često viđati na legendarnom "Stojadinu" sa dvije prikolice na okretištu Črnomerec, ali i na drugim lokacijama u Zagrebu. Sad od kada sam se doselio u Zagreb, a i prije toga, već dugo nisam vidio tramvaje sa lirom, a legendarni "Stojadin" je odavno povučen iz redovnoga tramvajskog prometa. Lire se mogu još vidjeti kako je i @garfield napisao samo na muzejskim M-24.
ZET - Zagrebački električni tramvaj

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #35 u: 09.01.2025. - 22:52 »
... jbš tramvaj koji bar jednom nije umislio da je bus  :haha:

ronjaj sine ronjaj, 1006 prilikom testiranja na Mihaljevcu

Source: jutarnji.hr (članak na linkiju je od večeras)

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #36 u: 17.01.2025. - 18:09 »
Tramvaj kojega je Dvorska luda rashodovala za dijelove vratio se u promet, ulovljen jučer (16.1.) na petici.