... zar nije bitna i visina tramvaja s lirom (mislim zbog podvožnjaka Držićeva i Savska? ...
... ma je koliko je, bar tako mislim, jer mi se čini da su današnji tramvaji više-manje svi unificirani i da je odavna zadana visina samog tramvaja. Visina kontaktnog voda ovisi od grada do grada. Ako je negdje 'prepreka' u smislu kakva nadvožnjaka onda na visinu lire/pantografa se utječe spuštanjem kontaktnog voda (slično ko i na željezničkoj pruzi
*). Naravno, posljedično tome mora biti i nategnutost kontaktnog voda koje se postiže utezima koji se postavljaju uz neki noseći stup. U ovo moraš uračunati i napojne stanice koje su spojene na tramvajsku mrežu.
*Visina kontaktnog voda na željezničkoj pruzi nije svugdje ista, također ovisi o 'preprekama'. Ako preko pruge ide cestovni nadvožnjak ... sve ovisi od okolnog terena, ako se može, ako teren dozvoljava, pristupni nasip za cestu se diže iznad visine stupova i tad se netreba intervenirati u visinu samog voda ali u suprotnom slučaju vod se spušta ali i tu ima zakonitosti do koje visine jer treba paziti i na opremu na krovu (isto kao i na tramvajima). Željeznički tuneli u pravilu imaju niže postavljen vod i on se spušta kroz nekoliko pristupnih stupova (neznam sad točno na kojoj udaljenosti, trebao bi to nai u knjizi o tome). Željeznički vodovi kroz tunele mogu biti izvedeni u dva načina: ako to dozvoljava sam profil i visina tunela onda se stavlja žica ali ako fali 'materijala' po visini onda se stavlja metalna šina u koju na počecima (sa jedne i druge strane tunela) ulazi žica.
Jbga, kad kreneš čeprkat po materiji onda to oće odvest jako na široka pojašnjenja i to onda ode u veliku kvantnu fiziku

. Da me ne shvatiš krivo, nitko od nas nije direktno vezan nit sa tramvajima nit sa vlakovima ali s vremenom se skupilo literature i mrvica znanja sa raznih foruma. Na fejsiju znanje nećeš pobrat već samo puno sličica a koliko san ja skužio to nije ono što tebi trenutno treba.
Nadam se da nisam bio preeopširan (kako ja znam biti

)