Autor Tema: Iz novina ...  (Posjeta: 78 vremena)

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« u: 14.04.2022. - 23:14 »
Napokon nešta šta mi je izmamilo osmjeh ...

Citat:
... Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem kaže da je brod Moskva potonuo u Crnom moru ...

...Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo. Rusija je ranije tvrdila da je šteta na brodu nastala zbog požara koji se proširio na skladište streljiva. Posada je evakuirana.

Source: jutarnji.hr

prije (a lep ko Nadan)


by by 'Москва' (u pozadini), duboko ti Crno more

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« Odgovori #1 u: 16.04.2022. - 12:34 »
... nemogu 100% tvrditi da je to 'Moskva' ali onaj brod u pozadini koji gori moglo bi bit to (ovo je jedina fotka koju sam od jučer, kad je objavljeno da je brod legal na dno, uspio naći na netu ali to ne znači da ih nema još)


prigodna ukrajinska marka  :haha: (navodno je u Ukrajini pomama za tom markom)

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« Odgovori #2 u: 18.04.2022. - 10:26 »
Pojavile su se fotografije spižđene 'Moskve' ...
na ovoj fotki se vide dva mjesta na lijevoj strani gdje nešto gori a vidi se i nekakva crna fleka na boku desno


ova fotografija mi baš nije jasna, vidi se da je snimljena sa nekog drugog broda i da netko promatra 'Moskvu', pitanje je tko je to i koji i čiji je to brod (možda je to onaj turski za kog se stalno piše da je pokupio dio posade) al se lijepo vidi kako se brod dobro nagnuo na lijevu stranu


Cijeli članak je na linku (nisam htio ništa prepisivati jer u člaanku ne piše ama baš niš konkretno već sama trkeljanja i ponavljanja iz da u dan jednog te istog)
https://www.vecernji.hr/vijesti/objavljena-prva-fotografije-potonulog-ruskog-ratnog-broda-iz-njega-se-sirio-gusti-crni-dim-1579554

Ako je ono što ja pretpostavljam, da su protubrodske rakete pogodile brod blizu vode (jer se pisalo da su rakete jako nisko doletjele) i ako su udarile oko vodene linije rusi nisu imali nikakve šanse dotegliti 'Moskvu' sa sredine Crnog mora po jako uzburkamom moru jer to samo još jače poboljšava nadiranje mora u brod. Vjerovatno je pokušaj tegljenja bio očajnički pokušaj da se spasi šta se spasiti da.

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« Odgovori #3 u: 11.05.2022. - 23:58 »
U večernjaku ...

Citat:
Doznajemo gdje je trenutno tanker koji luta Jadranom. Svi šute o brodu punom iranske nafte

Tanker ARC1, koji plovi pod panamskom zastavom, pristao je politički i gospodarski nepoželjan kad je otkriveno da najvjerojatnije prevozi iransku naftu, Iako EU nema embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude trgovati, prevoziti ili iskrcati je, kao i banke koje provode plaćanje, riskiraju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanje reputacije.Tanker ARC1, s teretom za koji se sumnja da je iranska nafta, i dalje je danas poslijepodne, u vrijeme pisanja ovog teksta, usidren između Omišlja i Rijeke i sudbina mu je zasad neizvjesna. Lokaciju nije mijenjao otkako je iza ponoći 10. svibnja stigao na to mjesto.

 
******
 I doista, vidi ga se na marinetrafficu


Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« Odgovori #4 u: 19.05.2022. - 13:50 »
... ARC 1  je prekjučer navečer otišao iz Kvarnera i trenutno se nalazi u Trstu (po marine traffic). Što je sa naftom nemam pojma.

@edit
Vraga je u Trstu, na sidru je ispred luke

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« Odgovori #5 u: 22.02.2023. - 15:55 »
Zbog nedostatka kiša, visokog tlaka zraka, punog mjesec i morskih struja La Serenissima ovih dana jako otužno izgleda ...

jutarnji

ali ni na našoj strani Jadrana nije ništa bolje ...

Stobreč
Fažana
Pelješac
jutarnji

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 4368
Iz novina ...
« Odgovori #6 u: 03.03.2023. - 08:53 »
... iz Slobodne ...

IZAZOVAN POSAO
Jadroplov u Rijeci gradi električni trajekt vrijedan 50 milijuna eura, evo kako će izgledatiBrodogradilište "3. maj"  uskoro bi za spitski Jadroplov moglo započeti s gradnjom trajekta na elektropogon vrijednog oko 50 milijuna eura!

Naime, kako piše Novi list, ovaj električni trajekt s dva akumulatorska postrojenja, ukupne snage 30 megavatsati, imao bi autonomiju plovidbe između 150 i 200 nautičkih milja, a mogao bi postizati brzinu od 15,6 čvorova. Također, kapacitet bi mu bio oko 1.000 putnika i 150 osobnih automobila.

- "3. maj" je već odabran za ovaj posao, ali za potpisivanje ugovora o gradnji potrebno je riješiti financiranje, na čemu se intenzivno radi - poručio je za Novi list predsjednik Uprave Jadroplova Ivan Pavlović.

Dodajmo kako je rok za izgradnju ovog feribota na elektropogon okvirno određen na dvije godine,  Elektrotrajekt Jadroplova bio bi dug 105 i širok 18 metara, s pramčanom i krmenom rampom te zatvorenog tipa što bi mu omogućavalo plovidbu i za loših zimskih uvjeta. Dobre manevarske sposobnosti feribotu osiguravala bi dva okretna propulzora na krmi, svaki porivne snage 950 kilovata te pramčani propeler.

Dnevna potrošnja ovog broda bila bi između 22 do 25 megavatsata, a za punjenje trebalo bi mu između pet i šest sati, što bi se obavljalo isključivo noću i za što je potrebna instalirana snaga punjenja od 5 megavata na srednjem naponu.

slobodnadalmacija