Autor Tema: Sa flajtradara  (Posjeta: 21454 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #240 u: 08.10.2023. - 10:06 »
... slijedom jučerašnjeg događanja u Izraelu, kopkalo me kako izgleda nebo iznad Izraela ...

Ovo je jutrošnja situacija (08.10.23.  09.10h) i vidi se da iznad južnog Izraela nema prometa, pogotovo oko Be'er Sheve gdje je bila glavnina napada. Gledao sam ja to i noćas ali mi nije bilo baš ništa zanimlljivog. Zračni promet se odija uglavnom od Tel Aviva pa sjeverno prema Libanonu. Ispod Tel Aviva vjerovatno lete samo vojni avioni. Jedino ispod Cipra leti britanska bačva sa nepoznatom namjerom (možda za opskrbu američkih AWACSa  :?:)

Iznad Rumunjske i Baltika jutros nema vidljive vojne aktivnosti (što ne znači i da ne lete već samo imaju pogašene transpondere). Ustvari, iznad Poljske leti jedan Čelenđer ali tek je krenuo u kurženje

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #241 u: 09.10.2023. - 09:40 »
... ovo je situacija od prije par minuta iznad Izraela ...

pojašnjene gornjeg skrinšota

... zeleno su avioni koji lete samo za i iz Tela Aviva, u crvenom krugu je pojas Gaze odakle je krenulo sranje a žuto je trasa kojom sam primjetio jedan avion koji je išao na jug Izraela

koliko je situacija dole zajebana vidi se po letu Wizz Aira za jordanski Amman (povremeno sam znao tu zalutati i letovi su išli preko Izraela ali sad se leti skroz južno, zaobilazno)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #242 u: 09.10.2023. - 09:47 »
... da ne ostane nedorečeno, ima nešto uobičajene aktivnosti ...

jug €U
dron

sjever €U
AWACS

ni mu ni bu, leti nešto

nešto doletjelo iz jUeSofAj, vjerovatno paketi ankl Sema za Ukrainu

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #243 u: 09.10.2023. - 13:10 »
... ovo sa Izraelom mi neda mira  :ljutko:

jbte, šta ovaj izvodi, kakva je to cik-cak trasa leta? (trenutno je iznad južne Turske i trasa se 'unormalila', ide ravno)

jug €U
Biičkraft u ackiji

AWACS (ovaj je onaj od jutros šta je bio iznad Litve)

ovakvo nešto se jako rijetko uhvati, tri tića Emiratesa koji dolaze iz jUeSofAj a lete jedan za drugim skoro na istoj visini

švecki Saabovi SK60

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #244 u: 10.10.2023. - 14:08 »
... ovo sa Izraelom mi neda mira  :ljutko: ...
... ni danas situacija nije ništa bolja (profilna slika nema veze sa prikazom na mapi!) ...

... čak, čitajući vijesti po našim portalima, mislim da će se situacija tek još dodatno zakuhati. Na štetu palestinaca. Upravo čitam na jutarnjem da je Izrael okružio Gazu i da tamo imaju raspoređeno oko 35000 vojnika (35 brigada!!!) i da je pitanje trenutka kad će krenuti u obračun. Ali ni hamasovci ne miruju, i dalje ispaljuju rakete na izraelske gradove.

Znam da to u ovme trenutku baš i nije smiješno ali meni ovo zvuči na ono šta je rekao Aljoša u 'Večernjoj školi' a vezano za Velebit ... da Velebit treba potaracat i od njega napraviti jednu veliku plažu. Sve mi nekako smrdi na to da će izraelci potaracat Gazu i da neće ostat kamena na kamenu. Kako stižu vijesti na dobrom su putu. Sinoć sam ili to vidio na teveju ili je bilo na nekom portalu, da izraelci neće prezati ni da pobiju svoje a da unište i zadnjeg hamasovca. Negdje je sinoć pisalo da je već poginulo 4 zatočenika koje su potabačili izraelci.

Sve u svemu nije dobro i jedini koji od ovoga ima koristi je Ludi Vlad jer je skrenuta pozornost od njegove krvave avanture u Ukraini.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #245 u: 10.10.2023. - 20:16 »
... bojim se da se  nešta noćas sprema jer je nebo naglo ispražnjeno od civilnih aviona

Vidi se da prilazi španjolski vojni Airbus, gore odlazi malteški Boeing 767 za Liege i dole je Boeing 737 od ElAl koji je upravo poletio za Prag

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #246 u: 10.10.2023. - 20:24 »
Kad smo već kod Izraela, ste znali da izraelski civilni avioni imaju pod trupom mamce za rakete? Znate o čem se radi, ne ...

vojni avion sa ispucanim chaffovima

a ovo je ispod trupa izraelskog civilnog aviona

Dakle, ovo što je ispod trupa je neka vrst radara i, koliko sam skužio, to radi autonomno i ako taj radar skuži da je avion u radarskom snopu počinje sa ispaljivanjem chaffova na stražnjem djelu koji onda ometaju senzore u raketama.

Ovo sa chaffovima ja znam dok sam još radio, u drugoj polovici '80-tih, na krčkom erodromu i tad sam mislio da je to neka zajebancija ali mi je potvrđeno da je to istina i da nije zajebancija. Nažalost, ja to nisam nikada uživo vidio jer je krčki erodrom tad bio na margini i nije bilo žešćih kompanija koje su letjele za Krk.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #247 u: 25.10.2023. - 11:41 »
... par skrinšotića od današnjeg prijepodneva

jug €U
provokacija?, P-8A Posejdon (sinoć sm vido drona nasred Crnog mora ali mi se nije dalo delat skrinšota samo zbog jedne tice)

Čelenđer

sjever €U
Combat Sent (znakovito je gdje je letio)

Herkules nepoznata vlasnika

nu njega, opet je u ackiji

švecki Saabovi

švecki Gulfstream u nadzoru uz finsko-rusku granicu

zapad  €U
bačva

AWACS

kao da mu bačva dolazi u pomoć

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #248 u: 04.11.2023. - 09:58 »
... jutrošnja sitvacija

jug €U
tek jedna bačva koja zuji uokolo (očito je još nešto u zraku što se nevidi)

sjever €U
samo ovaj Čelenđer zuji

s vremenom se čovijek nauči svašta zamjećivati, kako je sve politika dokaz je i ovo ...

... već jako dugo slušamo kako je Erdogan protiv ulaska Švedske u NATO ali letovi za i iz Švedske normalno idu. Doduše, svakodnevno idu i letovi iz Turske za Moskvu. Čak idu i letovi za Tursku iz Moskve istočnim koridorom pa preko Crnog mora i to svakodnevno.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #249 u: 05.11.2023. - 22:41 »
... sorry, jbtga, tek sad je došlo na red, sinoć malo iza ponoći čeprkao sam po flajtradaru, inače sam jako rijetko na 'istočnoj strani', i tako prateći jedan let na istok zamjetim neko veliko letalo oko Volgograda nepoznate oznake leta ...

... što mi je bilo dovoljno da probudi znatiželju i kako se i vidi na skrinšotu, radilo se o transportnom Iljušinu IL-76 i to od Rosgvardije (Savezna služba trupa Nacionalne garde Ruske Federacije) koja je unutarnja vojna snaga Rusije i vjerovatno su nekog vraga prevozili jer ova ruska orlušina more nositi oko 40 tona tereta (što sve stane u tu količinu morete samo zamisliti  :migmig:)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #250 u: 05.11.2023. - 22:52 »
... o fak, pazite sad ovo, ovo je zaskrinano prije par minuta ...

za Kalinjingrad

iz Kalinjingrada

za Moskvu?

sva tri leta

...  :WTF: :?:

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #251 u: 07.11.2023. - 13:33 »
... danas rano popodne baš je nekakova živost u zraku ...

jug €U
Poseidon u ackiji

merikonski Črni Sokolić

merikonsko prdekalo (doletjelo iz Poljske)

talijanski Gulfstream

rumunjska Alenia

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #252 u: 07.11.2023. - 13:34 »
...
sjever €U
čelenđer kruži oko kaše, ups, oko Kalinjigradske oblasti

iznad Litve dejstvuje poljski BiičKing (vjerovatno radi kalibražu)

kanadski Herkules

AWACS iznad Latvije

švedski Gulfstream kruži uz finsko-rusku granicu

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #253 u: 07.11.2023. - 13:35 »
...
zapad €U
iznad velike Britanije kruže 4 njihova borbena aviona (bar ono što se vidi)

mrkić južnije lete dvije bačve

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #254 u: 11.12.2023. - 11:08 »
... verovatno ste primjetili da je prošlo mjesec dana od zadnjeg posta a razlog je ... odjednom nema vidljive aktivnosti vojnih letala. Što je razlog nemam pojma, trenutno su vidljivi uglavnom civilni letovi

ali ipak sam našao nešto koliko toliko zanimljivoga ... Beluga na letu iz Tuluza za Hamburg

i jedna bačva koja je poletjela iz GB

i dac ol što je vidljivo