Autor Tema: Sa flajtradara  (Posjeta: 7018 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #150 u: 25.02.2023. - 14:04 »
... danas samo ovaj jedan vidljiv u nadzoru

Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #151 u: 27.02.2023. - 14:09 »
... uh-hh ... danas je vrlo prometno i žestoko u zraku (a u početku kad sam krenu pogledati čega ima nije tako izgledalo), post je malo duži jer mi je bilo glupo cijepati ga ...

Rumunjska
talijanski Gulfstream

Rivet Joint

Poljska
ukrainski Antonov

Rzeszow, poletio kanadski Herkules a Antonov na prilazu

u nadzoru Joint Stars

Čelenđer

malo zapadnije kruži bačva

Švedska
5 švedskih SAABova u zraku

Latvija
WTF (nema oznaka ali trasa kuda leti upućuje da je latvijski heli)

malo zapadnije leti američki Blekhok

ali ima i pravi tić, latvijski Aero Albatros

prelijepa elegantna tica

sva tri letala, dva helija i Albatros

A sve ovo bilo je ponukano člankom u Jutarnjem -> https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/kod-minska-raznesen-ruski-vojni-zrakoplov-oporba-likuje-slava-partizanima-ovo-je-otpor-okupaciji-bjelorusije-15310051

...
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #152 u: 14.03.2023. - 09:39 »
... nema u zadnje vrijeme baš nečeg zanimljivog ... ovo je od danas

nekakov izraelac dolazi u Rzeszow

švedi u zraku

i talijani jurcaju zrakom

a onda 'đenje, što je ovo sam bog zna (još uvijek kruži iznad Krima)

Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #153 u: 14.03.2023. - 20:14 »
... ovo od jutros ...
...

... moglo bi imati veze sa ovim ...

DRAMA NA CRNOM MORU
Sudarili se ruski borbeni zrakoplov i američki dron: 'Rusi su počeli izlijevati gorivo ispred nas'

Američka vojska potvrdila je kako je dron MQ-9 izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je jedan od dva ruska borbena zrakoplova SU-27 presreo

Ruski borbeni zrakoplov sudario se s američkom bespilotnom letjelicom iznad Crnog mora, čime je prisilio američke zračne snage da obore svoj dron, potvrdila je američka vojska. Potvrdili su kako je dron MQ-9 izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je jedan od dva ruska borbena zrakoplova SU-27 presreo, prenosi BBC.

Također se u priopćenju navodi kako je ''nesiguran i neprofesionalan potez Rusa'' skoro uzrokovao pad jednog od borbenih zrakoplova te drona.

Dužnosnici također navode kako je jedan od ruskih zrakoplova ''namjerno preletio dron i počeo izlijevati gorivo'', prenosi CNN. Zrakoplovi su potom oštetili propeler Reaper drona. ''Otprilike u 7:03 ujutro, jedan od ruskih zrakoplova Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko navrata prije sudara, Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan'', potvrdio je zapovjednik američkih zračnih snaga za Europu i Afriku James B.Hecker u objavljenom priopćenju.

''Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i do 50.000 stopa te imaju senzore i mogućnosti za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru'', objasnilo je ministarstvo obrane SAD-a.

Predsjednik Joe Biden bio je jutros obaviješten o ovom incidentu, potvrdio je to koordinator za komunikacije Nacionalnog vijeća za sigurnost John Kirby. Kirby je također dodao kako ''nije uobičajeno'' presretanje ruskih zrakoplova jer su posljednjih tjedana zabilježili tri ovakva slučaja, no ovaj je bio poseban zbog ''nesigurnih, neprofesionalnih i nepromišljenih'' akcija Rusa.

Source: vecernji

Nevezano za ovo, prije desetak minuta jedan ukrainac je preletio južno od Rijeke (dolazi iz Njemačke)

a u Rumunjskoj kruži jedna špijunčina

S obzirom da su se ameri sad opekli moguće da drona više nebudu tako skoro slali u misiju ili ako budu i slali još će ga zeru dignuti. Samo nije mi baš jasno, ako je rusima taj dron smetao zašto ga nisu skinuli raketom sa aviona nego su se ludirali u zraku
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #154 u: 17.03.2023. - 21:06 »
... nakon utorka dupe sad gaće žvaće  :haha:

Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #155 u: 19.03.2023. - 10:05 »
... unatrag par dana, od utorka kad su rusi skinuli drona, primjeti se da se nevide osmatrači,na na Crnom moru ni na Baltiku. Ustvari, vide se samo vide se koji!?

Evo što se vidjelo jutros ...

nizozemski Airbus na letu za Rzeszow

ovaj čelenđer i jučer je radio istu trasu

iznad Rumunjske lete, vidljivi!, samo civilni avioni

Sve ovo niš ne znači da vojnih aviona nema u zraku, kao i sto puta do sada, ako ne želiš da te vide isključiš transponder. Jasno, ne samoinicijativno već u dogovoru sa bazom.
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #156 u: 21.03.2023. - 21:26 »
... nešta se dešava, trenutno su naša tri Pilatusa u zraku

i američki Super Herkules, letio je do Zadra

pa se okrenuo natrag prema Rijeci

Na marine traficu se nevidi ništa neuobičajeno na moru (većinom su ribarice vani oko Cresa)

Herkules je upravo sletio u Zadar a i Pilatusi se vraćaju u Zadar
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #157 u: 22.03.2023. - 19:33 »
... nešta se dešava ...
... definitivno se nešta dešava, skrinano prije par minuta ...

:WTF: (zašto ovako čudna trasa sam bog zna)

opet je Pilatus preletio iznad kuće

a što reć na ovo

dva naša Pilatusa su dole na jugu

u međuvremenu je Pilatus već na pol Velih vrata

na talijanskoj strani nestao je Herkules ali pojavila su se dva helikoptera
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #158 u: 23.03.2023. - 13:24 »
... nešta se dešava ...
... lete i danas ali samo talijani

ali, možda situacija na moru otkriva o čemu se dela, skrinšot sa marinetraffika

ovo što sam označio crvenim strelicama, svjetlo plava prometala, to su opskrbni brodovi za platforme, koji su i sinoć bili na toj poziciji ali ne ovoliko kao danas (mislim da sam vidio jednog). A što je na tom djelu Jadrana da su se svi uzvrpoljili? Neznate? Plinske platforme su negdje otprilike na tim pozicijama. E sad, je se što desilo da je odjednom tako pojačana aktivnost i na moru i u zraku nisam uspio odgonetnuti. Prije otprilike mjesec-mjesec i pol pisalo je na našim portalima daa su talijani vidjeli ruske vojne brodove u južnom Jadranu, da li bi bilo čudno da je koji ovih dana 'zalutao' u sjeverni Jadran!?
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #159 u: 20.04.2023. - 15:04 »
... ne pregledavam tako intenzivno po flajt radaru kao prije, sad tek jednom dnevno pogledam što sve leća a nekad čak ni to, ali danas sam zamjetio pojačanu aktivnost na sjeveru €U ...

tri velike američke tičurine iznad Poljske

američki Herkules u spuštanju u Rzeszow

iznad baltičkih zemalja kruži čelenđer

švedi sa svojom ticom u nadzoru iznad Baltika

S obzirom na ovako pojačan nadzor vjerovatno se nešto giba u Kalinjingradskoj oblasti.

Na jugu, iznad Rumunjske i Crnog mora, nema vidljivih aviona za nadzor. Doduše, u zadnje vrijeme ni nevidim da dole ima nekog vidljivog nadzora (što ne znači da saveznici ne nadziru što se dole dešava samo avioni nemaju uključene transpondere jer su se dole opekli u preko nekoliko bliskih susreta sa ludim rusima)
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #160 u: 26.04.2023. - 12:17 »
...   :WTF: 

Neki vrag zuji iznad kuće pa sam htio pogledati što leća (vjerovatno rade kalibražu piste na Krku) a kad ono nema ničega. Vide samo avioni iznad mora i satelitski praćeni avioni (plave ikone).

@edit
Pojavile se ikone, točno kako sam i pretpostavio Piaggio radi kalibražu

=====
Otkad pratim flightradar, a ima nekoliko godina, ovo je prvi put da sam vidio da su nestale ikone letova.
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #161 u: 29.04.2023. - 13:57 »
... novi apdejt, skrinovi su od danas otprilike od oko 13 sati, i ima zanimljivosti ...

sjever €U
skupina šveckih Saabova iznad otoka Gotland

Ćelenđer u nadzoru

švedi su taman digli svojeg Argus

jug €U
AWACS taman počeo raditi krugove

odmah do njega bila je bačva (po položaju ikone kao da je bio u odlasku)

Bičkraft u nadzoru

Btw, jučer sam na ovoj poziciji vidio merikonskog drona štoupućuje da ameri više ne šalju dronove iznad Crnog mora ali to nemora niš značiti, isključi se transponder i eto njih opet iznad mora.

Ali današnjim iznenađenjima nije kraj, ima i nastavak u slijedećem postu ...  :migmig:
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #162 u: 29.04.2023. - 14:09 »
... pregledavam danas rano popodne letove iznad Crnog mora i ... ma vidi ti Putina ... leti Tupoljev ka Krimu

let je iz Moskve i taj letje pratilo malo preko 2000 korisnika

ide ide ravno i očekivao sam da će zavrnuti desno prema Simferopolju ali on skrene lijevo

i ode prema Sevastopolju

i krene zavrtat u desno

i onda je samo nestao sa radara

Nekako imam dojam ko da su bili u turističkom razgledavanju zapaljenih rezervoara sa naftom koje su jutros zbubali ukrainci  :haha:

...
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #163 u: 02.05.2023. - 09:48 »
... čujem jutros kako zuji neki vrag iznad kuće ... dolaze turisti z Londre  :srecko:

a onda jedno povuče drugo i eto poštena reporta, merikonski F-16 dela kruge iznad Furlanije

jasno kad već pretražujem da vidim ima čega na jugu i gle dva Aermakija

pa kad smo već tu da vidim čega ima iznad Crnog mora, nu polaka ... da nije zeru promašio zemlju  :haha:

malo iznad letio je rumunjski Antonov

kako više nisam našao vojnih na jugu odoh na sjever i za oko zapne tica na prilazu Rzeszowu bez oznaka

Čelenđer u ackiji

našao sam i Rivet jointa u dolasku

Za sad to je sve za danas ...

...
Golden times ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #164 u: 03.05.2023. - 14:57 »
... danas popodne pojačana aktivnost (vjerovatno iz razloga što je Zelenski u Finskoj)

jug €U
Rivet joint

eto opet poljaka

i talijan je tu

Čelenđer

i Biičkraft nešta dela

bačva

sjever €U
uhvatio sam tek AWACSa na odlasku
Golden times ...