Autor Tema: Oklopni vlak u Splitu Predgrađu  (Posjeta: 1111 vremena)

Offline LeonČK

• Veteran foruma
    • TrainzHrvatska
Oklopni vlak u Splitu Predgrađu
« u: 28.07.2021. - 22:12 »
Oklopni vlak

E sad neznam koja 2062 se nalaza ali po izgledu mislim da nit nikad nije služila ili bila u nekoj akciji... A možda se varam

Split Predgrađe 23.7.2021

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #1 u: 29.07.2021. - 08:45 »
... pa to je još živo .

Spremam seima već neko vrijeme otvoriti temu o oklopnim vlakovima ali stalno mi nešto drugo odvuče pažnju i nikako to napraviti (a imam sve, i textove i sličice jedino me muči virijeme  :ljutko:)

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #2 u: 15.09.2022. - 20:19 »
...kopam večeras po netu i jedan link (https://muzej.hzinfra.hr/?page_id=58) me odvede ... al pustimo na stranu fotke, text je vrlo znakovit! ...

Kompozicija oklopnog vlaka u kolodvoru Split Predgrađe

Godine 1991. radnici Hrvatskih željeznica i splitskog Brodosplita zajednički su sagradili oklopni vlak 1991. za izvođenje ratnih operacija protiv agresorskih snaga.
Oklopni vlak sastavljen je od dizel-električne lokomotive oznake HŽ 2062-045 i dvaju četveroosovinskih teretnih vagona serije G. Lokomotiva je sagrađena 1973. u kanadskoj tvrtci EMD, a u promet je puštena u kolovozu iste godine. Teška je 99 tona, dugačka 17 metara, snaga joj je 1617 kW, promjer kotača 1016 mm, a najveća dopuštena brzina 124 km/h. Dok nije bila oklopljena, lokomotiva je vukla vlakove na magistralnim prugama.
Četveroosovinski teretni vagoni dugački su 16,52 odnosno 16,79 metara, utovarna površina iznosi im 39,60 odnosno 40,30 m², a obujam 90,40 odnosno 92,00 m³. Masa svakog vagona je 22,50 tona, a dopušteno opterećenje 41,50 tona. Vagoni su potpuno prerađeni jer su od izvorne građe ostale samo osovine, okretna postolja i nosiva konstrukcija. Vlak su zajedno oklopili radnici Jedinice za održavanje željezničkih vozila Split u sklopu Hrvatskih željeznica i radnici Brodosplita
Kompozicija oklopnoga vlaka dio je fundusa Hrvatskoga željezničkog muzeja. Izložena je na željezničkom kolodvoru Split Predgrađe.

... čuj to da izložena  :haha: ... je, samo kome :udara:

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
« Odgovori #3 u: 08.01.2024. - 02:04 »

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #4 u: 08.01.2024. - 09:26 »
... neću grešit dušu ma nislim da je ovo prvi put da se vidi i unutrašnjost lokomotive i vagonâ. S obzirom na protok vremena još se sve dobro i drži i nije jako pošarano

Offline theslodriver

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: 19.08.2026. - 21:45 »
Zna tko broje vagonova oklopnog vlaka?

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
« Odgovori #6 u: 20.08.2026. - 23:34 »
Zna tko broje vagonova oklopnog vlaka?

Mislim da je to nepoznanica. Eventualno u Škveru ako imaju kakve dokumente i pisane materijale kad su radili pregradnju?

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #7 u: 21.08.2026. - 11:14 »
Mislim da je to nepoznanica. Eventualno u Škveru ako imaju kakve dokumente ...
... teško će se to otkriti ako je ovo bilo za vojsku jer će sve biti pod 'vojnom tajnom'/bit će klasificirano bez obzira šta to godinama stoji i propada