Jučer sam slučajno na maxu gledao spašavanje jednog viona (
Panavaia Tornado) i kao nemogu do stolnog računala (mislim mogu ali mi ja jako teško sjediti tamo) a imam u laptopu MSFX pregledom avijacije viido sam da nema Tornada na listi i nije bilo drugo nego krenuti u potragu.
Evo i samo par podataka sa Wikipedije o
Tornadu:
Panavia Tornado višenamjenski je borbeni zrakoplov proizveden suradnjom Njemačke, Velike Britanije i Italije. Postoje tri osnovne varijante ovog borbenog zrakoplova; Tornado IDS (Interdictor/Strike) jurišnik, Tornado ECR (elektroničko ratovanje) i Tornado ADV (Air Defence Variant) presretač. Poznat je kao jedan od najsofisticiranijih borbenih zrakoplova u svijetu.
Razvijen je i proizveden u Panavia Aircraft GmbH, holding kompaniji u vlasništvu British Aircraft Corporation, njemačkog MBB-a i talijanske Alenia Aeronautice.
Tehničke karakteristike (Tornado GR4)Osnovne karakteristikeposada:
2dužina:
16,72 mpovršina krila:
26,6 m2visina:
5,95 mLetne karakteristikedolet:
1.390 km (borbeni)
motor:
2 x Turbo-Union RB199-34R Mk 103****
A sad ono iz MSFX-a ....
polijetanje iz talijanskog
Aviana a let je trebao bit do
Krka

Nažalost do Krka nisam došao, ali bio sam jako jako blizu

, jer sam petljao sa motorom i Tornado se spustio na tlo (doista, nije se srušio) i više mi se nije dalo nanovo ga pokrenuti. Posebnost aviona je da ima raširena krila dok su mu spušćena kola a čim se kotači počnu uvlačiti u trup tako se i krila skupljaju i brzina se poveća. U paketu dolazi malo preko deset različitih skvadrona
Brzina mu se da fino kontrolirati preko F tipki (F4-paljenje motora i poljetanje jer je motor na full gasu; F-1 gašenje motora i planiranje; F-2 lagano oduzimanje gasa i F-3 lagano dodavanje gasa)