Autor Tema: Cestarine i mostarine  (Posjeta: 170 vremena)

Offline Laurus97

 • Administrator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 1039
Cestarine i mostarine
« u: 19.05.2020. - 23:47 »
Sada se zna i datum: Mostarina na Krčkom mostu definitivno odlazi u povijest. Evo kada prestaje naplataButković kaže kako su se neki kreditori opirali tom spajanju i pregovori su dosta dugo trajali te će, nakon što su se stekli uvjeti, uz pomoć Ministarstva financija, biti donijeta odluka o spajanju HAC-a i ARZ-a

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u utorak kako će Vlada vjerojatno ovaj tjedan donijeti odluku o spajanju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, a naplata mostarine na Krčkom mostu bit će ukinuta 15. lipnja.

Butković je u izjavi novinarima u Rijeci rekao kako će Vlada vjerojatno u četvrtak donijeti oduku o spajanju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ).

“To je nastavak restrukturiranja cestovnog sektora, jer smo na početku mandata, nakon što smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta, krenuli u restrukturiranje toga sektora. To znači da smo donijeli niz mjera, a jedna od njih je spajanje tih dviju tvrtki, koje nije bilo moguće odmah napraviti, budući da postoje međunarodni kreditori”, rekao je, dodajući kako je ukupni dug za cijeli cestarski sektor oko pet milijarda eura.

Butković kaže kako su se neki kreditori opirali tom spajanju i pregovori su dosta dugo trajali te će, nakon što su se stekli uvjeti, uz pomoć Ministarstva financija, biti donijeta odluka o spajanju HAC-a i ARZ-a.

“To znači jedna uprava, jedna javna nabava, racionalizacija poslovanja i stvar koja je zaista dobra”, rekao je Butković.

Dodaje kako se u sklopu tog spajanja, budući se to i ranije komunicirao, raspravljalo i o tome kako naći načina da se ukine mostarina na Krčkom mostu.

“Tu odluku nismo mogli jednostrano donijeti, jer je to u strukturi prihoda Autoceste Rijeka-Zagreb, koja je samostalna tvrtka, 50 do 60 milijuna kuna godišnje. Stoga smo našli način da spajanjem i racionalizacijom troškova stvorimo prostor da možemo donijetu takvu odluku”, istaknuo je.

Butković je rekao kako je država izdvajala oko 27 milijuna kuna godišnje za sve fizičke i pravne osobe koje žive na otoku Krku te na Cresu, Lošinju i Rabu, koji su trajektom povezani s Krkom, a koje ne plaćaju mostarinu.

Sada mostarinu neće plaćati ni druge osobe, rekao je, najavljujući kako će mostarina za Krčki most biti ukinuta od 15. lipnja.

Naime, na upit kada će mostarina točno biti ukinuta, Butković odgovara kako to ovisi o spajanju tvrtki odnosno prestajanju koncesije Autocesti Rijeka-Zagreb, ali kako “može reći i misli da to ide od 15. lipnja”.

Poručio je i kako to nije povezano s parlamentarnim izborima. “To nije pred izbore”, rekao je, dodajući kako ga stalno pitaju je li otvaranje radova na 5c koridoru pred izbore, ukida li se mostarina pred izbore, je li otvaranje radova na kontejnerskom terminalu Brajdica pred izbore…

“Kao ministar sam započeo svoju dužnost 2016. i tada je bio potpisan samo jedan ugovor o bespovratnim sredstvima, a danas ih ima preko stotinu. Preko 20 milijarda kuna ulažemo u infrastrukturu, otvorili smo tri zračne luke, gradi se Pelješki most, obnavlja se željeznička infrastruktura. Svaki dan se nešto potpisuje i radi, ova odluka je pripremana godinu i pol dana, a mi nećemo, jer dolaze izbori, ne donositi takve odluke. Vlada funkcionira i donosi odluke, kao i sve četiri godine”, rekao je Butković, ponavljajući kako se “tu ne radi ništa smišljeno pred izbore”.

Komentirajući podatke kako je iznos naplaćene cestarine na autocestama u Hrvatskoj trenutno za 31 posto niži u odnosu na isto lanjsko razdoblje te hoće li to prouzročiti nove probleme HAC-u, koji se tek počeo izvlačiti iz financijskih problema, Butković je rekao kako vjeruje da će sve biti u redu.

“HAC je u tri godine imao ljetno povećanje cestarine, kojega ove godine, zbog korone i drugoga, neće biti. Imali su dobre prihode, uspjeli smo u restrukturiranju refinancirati veći dio duga, uz povoljniju kamatnu stopu, a puno nam je pomogao investicijski rejting Hrvatske. Promet je najugroženiji od svih grana, zajedno uz turizam, ali HAC se, prema tjednim izvještajima, polako vraća na dobre iznose što se tiče naplate cestarine, tako da vjerujem da će sve biti u redu”, poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

(novilist.hr)

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline Laurus97

 • Administrator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 1039
Cestarine i mostarine
« Odgovori #1 u: 26.11.2020. - 20:40 »
U subotu potpisivanje peticije za ukidanje cestarine u Ivaniću

Osim online, peticija kojom građani traže ukidanje naplate cestarine od Zagreba do Ivanić Grada i susjednih općina Križ i Kloštar Ivanić u oba smjera, organizira se i na javnim mjestima na području grada. Tako će se ove subote, 28. studenog, održati u na Trgu Vladimira Nazora te na parkiralištu kod Kraša.

Potpisivanje organizira Građanska inicijativa za ukidanje plaćanja cestarine na relaciji JEŽEVO - IVANIĆ- KRIŽ, a svatko tko želi može mu pristupiti u subotu od 9 do 12 sati na Trgu Vladimira Nazora (kod sata) te na parkiralištu kod Kraša (izlaz/ulaz na autocestu).

Peticija se može potpisati u isto vrijeme i u Kloštar Ivaniću, u centru dok na području Križa rade volonteri koji prikupljaju potpise, a možete im se javiti na telefon 091 457 4120.

Podsjetimo, građani Ivanić Grada i susjednih općina aktivirali su se s ciljem prikupljanja potpisa za ukidanje naplate cestarine između njihova grada i glavnog grada Hrvatske, nakon što su to uspješno učinili građani Jastrebarskog. Naime, upravo građani ta dva grada i susjednih općina jedini su na području Zagrebačke županije koji plaćaju cestarinu na autocesti do Zagreba.

www.zgprsten.hr

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline Laurus97

 • Administrator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 1039
Cestarine i mostarine
« Odgovori #2 u: 24.02.2021. - 22:44 »
OVO JE NAPREDAK: Podržana inicijativa za ukidanje cestarine do Ivanić-Grada i Jastrebarskog

Jednoglasnom odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije podržali su inicijative građana Jastrebarskog i Ivanić-Grada te okolnih općina koji traže ukidanje plaćanja cestarina na dijelovima autoceste A1 i A3 te rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko.

„Susreo sam se s predstavnicima obje inicijative građana i obećao da ćemo ovakav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine, a drago mi je da je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Već sutra ćemo ga uputiti Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu i nadam se da će se ovog puta nepravda prema našim građanima koji svaki dan plaćaju autocestu na putu do svog radnog mjesta, fakulteta, bolnica ispraviti“ – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prihvaćena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije radi usklađenja s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem će u sljedećem sazivu Županijske skupštine umjesto dosadašnjeg 51 člana biti njih 47. S novim zakonom usklađene su i naknade za vijećnike koje u ukupnom godišnjem neto iznosu ne smiju premašiti iznos od 16 tisuća kuna.

Vijećnici su informirani o radu Županijskog stožera civilne zaštite u razdoblju od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2021. godine, a usvojen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Zagrebačke županije u 2021. godini.

Zeleno svjetlo dali su i programima razvoja ekološke poljoprivrede i pametnih sela u Zagrebačkoj županiji do 2030.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2020. godine kao i izvješća o radu za prošlu godinu županijskog Savjeta mladih, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava, kao i Izvješće o radu i poslovanju Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije za 2020. godinu.

Također, prihvaćeno je i prošlogodišnje Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije, Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, Izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije te Izvješće o stanju u prostoru 2016.-2019. u kojem se navodi trend povećanja izgrađenosti građevinskih područja naselja što ukazuje na daljnje opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom te novu izgradnju kao i rast broja zaposlenih te pad nezaposlenih.

Na Aktualnom satu vijećnike je najviše zanimalo stanje u potresima pogođenim dijelovima Zagrebačke županije te što Županija čini kako bi se ublažile njegove štetne posljedice, ali i kako napreduje dinamika cijepljenja protiv koronavirusa.

Vijećnici su postavljali pitanja o rekonstrukciji i asfaltiranju cesta na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, izgradnji mosta Bobovica – Prigorje Brdovečko te postavljanju dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije na pješačkim prijelazima. Zanimalo ih je u kojoj su fazi natječaji i javni pozivi koje Županija ove godine raspisuje za poljoprivrednike, poduzetnike, braniteljske, socijalno-humanitarne i kulturne udruge, ali i gradove i općine sa svog područja, kao i poslovanje tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Postavljana su i pitanja o izmještanju ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu ZŽ i odvijanju nastave učenika s posebnim potrebama u uvjetima epidemije itd.

(Zagreb.info)

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 1816
Cestarine i mostarine
« Odgovori #3 u: 25.02.2021. - 01:05 »
Jednoglasnom odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije podržali su inicijative građana ...
.... koliko ja znam to je aktualno par godina i nije se maklo dalje od inicijative.

Da je Boga i pravde, ni na jednoj autocesti se nebi trebala plaćati cestarina jer sve je to plaćeno i izgrađeno našim novcima. Osim 'Dalmatine' za koju je uzet nekakav kredit koji se još uvijek otplaćuje.

Da skrenem samo zeru sa teme, čuo sam da se stara cesta kroz Gorski kotar, nemogu točno reć al mislim od Delnica do Gornjeg Jelenja proširuje za još jedan kolnički trak tako da bi na nekim djelovima trebalo biti tri traka verovatno kad zimi krenu kamioni pa da ne usporavaju promet. To sam čuo iz treće ruke ali moram se čut sa sestrom jer ona svakodnevno ide za Delnice jer dela tamo u srednjoj školi i svaki dan putuje starom cestom.

Čim nešto o ovome saznam budem i napisao.