Autor Tema: Glazbeni kutak  (Posjeta: 3576 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #45 u: 14.04.2024. - 00:30 »
 ... po stoti put, nije dobro ovako u kasne sate prepustiti se emocijama ali ima dana kad sve ode u nekom drugom smjeru ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #46 u: 23.09.2024. - 17:15 »
... ožež' Mile ...  :srecko: ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #47 u: 07.03.2025. - 12:36 »
... kako vas se dojmila pjesma odabrana na 'Dori' da predstavlja Hrvatsku na Euroviziji? Očekujete li isti ili bolji plasmana od prošlogodišnjeg 'Rim Tim Tim Tagi Dim'?

Moj osobni dojam je ... !To je prva stvar a druga je ... zar mi nismo imali nekog domaćeg za poslati na Euroviziju nego smo poslali uveženog iz BiH? Dečka su ustvari gurnuli glasovi žirija a ne i glasovi slušatelja (po broju poziva i SMSova nije bio ni u prvih tri, to je objavio HRT). Btw, text pjesme je bedastoća na veliki kvadrat, kako netko more opjevat umorstvo voljene osobe!?

Mislim da bi podravski Ogenj puno bolje prošao, ovako ... bit će mali zadovoljan ako bude u sredini polufinalnom natjecanju.

Offline garfield

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #48 u: 09.03.2025. - 18:29 »
... kako vas se dojmila pjesma odabrana na 'Dori' da predstavlja Hrvatsku na Euroviziji?

Čuo sam pjesmu jednom više u prolazu kad je bila na Dobro jutro Hrvatska, bezvezarija klasično ko i inače (uz iznimku zadnje dvije godine). Neće to proć polufinale, neću opće to ni pratiti.

Offline celicana

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #49 u: 09.03.2025. - 23:57 »
... kako vas se dojmila pjesma odabrana na 'Dori' da predstavlja Hrvatsku na Euroviziji? Očekujete li isti ili bolji plasmana od prošlogodišnjeg 'Rim Tim Tim Tagi Dim'?
Moj dojam da je pjesma je užas! :sline:

ZET - Zagrebački električni tramvaj

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #50 u: 10.03.2025. - 10:59 »
... ako se sjećate, zadnje dvije godine, kad su pobjedili 'Let 3' i baby Lasagnia, pa to se nisi mogao okrenut a da to nije iskakalo sko pa i iz paštete kulko se vrtilo po radiju i teveju. Sad je odjednom medijski muk ...

Offline celicana

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #51 u: 30.03.2025. - 16:53 »
30.03.2025.
Marinko Colnago bio je basist i jedan od osnivača legendarnih Novih fosila, a umro je u 83. godini života nakon kratke i teške bolesti.
Sućut obitelji, prijateljima, suradnicima i kolegama iz legendarne grupe "Novi fosili".
https://music-box.hr/2025/03/30/marinko-colnago-preminuo/
DOMAĆA GLAZBA
VIJESTI
Umro Marinko Colnago, jedan od osnivača legendarnih Novih fosila
Autor
Nikola Knežević
Prije 21 minuta
Marinko Colnago bio je basist i jedan od osnivača legendarnih Novih fosila, a umro je u 83. godini života nakon kratke i teške bolesti.

“Dragi naši, s velikom tugom javljamo da nas je napustio naš dobri duh Fosila, naš dragi Marinko. Nedostajat će nam beskrajno. Marinko, zauvijek si u našim srcima”, stoji na službenoj Facebook stranici Novih fosila.

Marinko je bio član prve postave Novih fosila, zajedno sa Slobodanom Momčilovićem koji je bend i službeno osnovao i to kao prateći bend raznim glazbenicima poput Ivice Šerfezija i Ljupke Dimitrovske. Tek dolaskom Vladimira Kočiša Zeca koji je tada bio u sastavu Biseri, Rajka Dujmića koji je bio klavijaturist Grupe Marina Škrgatića, te Đurđice Barlović (tada Miličević), sredinom 70-ih godina počinje sve veća popularnost benda koji će s vremenom postati i jedan od najlegendarnijih jugoslavenskih sastava svih vremena. Tijekom karijere bilo je promjene sastava, pa je 1983. godine nakon odlaska Đurđice u Nove fosile došla Sanja Doležal. Postava se razilazi 1991. godine, nova se okuplja 1995. s čak dvije pjevačice, razilazi se 2001., a godine 2005. ponovno se okupljaju u starom sastavu. U međuvremenu preminuo je dugogodišnji bubnjar Novih fosila, Nenad Šarić, a potom i autor svih njihovih velikih hitova, Rajko Dujmić. U Areni Zagreb u studenom prošle godine Novi fosili su se oprostili od publike. No, okupili su se još jednom nedavno na koncertu Veliko purgersko srce u organizaciji Dinamove zaklade Nema predaje što će se ispostaviti kao zadnji javni nastup Marinka Colnaga.

Počivao u miru.

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #52 u: 31.03.2025. - 16:30 »

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #53 u: 01.04.2025. - 00:11 »
... nisu nikad bili moj prvi izbor (oduvijek sam naginjao elektroničkoj glazbi {Kraftwerk, Klaus Schulze, pa kasnije Floydi i Tangerine Dream pa još kasnije King Crimson i Van der Graaf Generator} ali s protokom godina se mijenjala glazbena lista tako da su i fosili na kraju dospjeli na nju. Istina, ne slušam sve (bar to u današnje vrijeme ni problem složiti si 800 empetrica) već samo ono što mi je ugodno uhima (nisu nužno sve hitovi!) i nikad nije dobro za neku grupu kad joj ode par članova u kratkom roku, relativno kratkom. Fosilima su prošli najprije Moka pa Šarić pa Dujmović i sad Colnago i sad će Zec i Sanja biti na velikoj prekretnici ... ili će ovo biti definitivan kraj Novih fosila i sve pustiti u tijek povjesti ili ... ili naći mlade snage koje bi zamjenile tri člana i koji bi nastavili oživljavati duh Novoih fosila, nešto slično ko šta je Hus napravio sa Valjkom kad je došao ovaj mladi dečko koji je, iskreno ću reć baš dostojno koliko san čuo povremeno što dečko pjeva, zamjenio Akija Rahimovskog.

Colnago ... počivao u miru

Offline celicana

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #54 u: 12.04.2025. - 15:07 »
PREMINUO je Boris Babarović, poznatiji pod nadimkom Barba, legendarni frontmen grupe Crveni koralji.

On je neizbrisivo ime hrvatske i jugoslavenske rock scene, najpoznatiji kao dugogodišnji pjevač zagrebačke grupe Crveni koralji. Njegov glas obilježio je mladost brojnih generacija, a karizma i energični nastupi učinili su ga jednom od prvih pravih rock zvijezda na ovim prostorima.

Rođen je u Splitu, a tijekom karijere stekao je popularnost prepoznatljivim vokalnim stilom i karizmom na pozornici.

Početak Crvenih koralja
Zagrebački vokalno-instrumentalni sastav, kasnije poznat kao Crveni koralji, započeo je s radom ranih 1960-ih, isprva pod imenom Crveni đavoli ili Crveni dječaci. Osnovali su ga 1962. godine Miro Lukačić (solo gitara), Davorin Dino Sarajlić-Krog (bas gitara), Rudi Šimunec (ritam gitara), Medo Josip Badrić (bubnjevi) i Jelenko Miran Perković (vokal). Poneseni zvukom britanskih idola poput Cliffa Richarda i The Shadowsa, brzo su stjecali lokalnu popularnost.

Svega nekoliko mjeseci nakon osnutka grupi se pridružuje Boris Babarović Barba, preuzimajući ulogu glavnog vokala nakon odlaska Jelenka Perkovića. Crveni koralji postali su prvi domaći sastav koji je prodao preko 100.000 primjeraka ploče, što je u to vrijeme bio nevjerojatan uspjeh.

Nastupao po Australiji i Americi
Nakon raspada benda Babarović je nastavio glazbenu karijeru i kao solist. Snimio je samostalni album s hitovima Crvenih koralja te nastupao na turnejama po Australiji i Americi. Ostao je aktivan na sceni, često nastupajući na nostalgičarskim okupljanjima i koncertima, čuvajući uspomenu na zlatno doba rock'n'rolla.

Svoj privatni život uspijevao je držati podalje od javnosti. Bio je u braku s Biserkom, s kojom je dobio sina Borisa.
Izvor: INDEXHR

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #55 u: 12.04.2025. - 21:25 »
...
e da, ekipa se malo po malo osipa

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #56 u: 13.04.2025. - 01:11 »
...
e da, ekipa se malo po malo osipa

Nažalost. Odlaze nam stari i dobri pjevači.  :placko:

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #57 u: 16.04.2025. - 20:58 »
... neznaš bil' plaka il' se smija ...

Citat:
Pušiona: Jasenovac i Gradiška Stara

JEDNA OD NAJLJEPŠIH hrvatskih domoljubnih pjesama "Jasenovac i Gradiška Stara" svoj je revival doživjela prije par godina kada ju je u domoljubnom zanosu, uz pratnju tradicionalnog hrvatskog instrumenta sinthysizera, izveo Marko Perković Thompson.

Međutim, pjesma je naišla na neočekivano negativan prijem kod većine liberalnih medija te međunarodne zajednice, što je rezultiralo nizom nepravednih napada na Thompsona i njegovu publiku "u crnom".

Stihovi ove domoljubne pjesme, koja je u svojoj biti zapravo pjesma u slavu sporta, potpuno su krivo interpretirani te se pjesma povezivala s Ustašama, Crnom Legijom i sličnim mračnim stvarima hrvatske prošlosti.

To nimalo nije utjecalo na njenu popularnost pa je mladi i ponosni Hrvati pjevaju i dan danas.

Jedan od njih je i Matko, stanar BB-kuće kojem zbog pjevanja ove pjesme slijede i sankcije od RTL-a.

Sasvim nepravedno, mora se reći. Naime, i RTL je nasjeo na to sasvim krivo čitanje stihove ove pjesme koja zapravo slavi sport.

Da ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih nasilnih čitanja stihova "Jasenovca i Gradiške Stare", bacio sam se u istraživanje i došao do iznenađujućih otkrića. No, krenimo redom, stih po stih.

Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara

Po dosadašnjim čitanjima ovih stihova od strane liberalnih medija i nekih povjesničara upitnog renomea, Jasenovac i Gradiška Stara predstavljaju ustaške logore u kojima su klali vojnici Maksa Luburića.

To je, nravno, sasvim krivo i tendenciozno. Samo potpuna neznalica može pomiješati Maksa Luburića s Maxom Butcherom, legendarnim američkim igračem baseballa (1910. - 1957.) koji je slovio kao uzor mladim Hrvatima koji su u tim ratnim godinama otkrivali čari ove igre na travi.

Jasenovac i Gradiška Stara, dakle, nemaju nikakve veze s klanjem nego se radilo o sportskim centrima u kojima se igrao baseball pa tako ni ova pjesma ne slavi klanje nego sport i kulturu tijela.

Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure

Iako se do sada ovim stihovima lijepilo značenje putovanja crnokošuljaša kroz Imotski, ako uzmemo u obzir gore navedene činjenice, jasno je da se radi o nepravednom iščitavanju.

Naime, ne radi se o Juri Francetiću ustaši, nego o poslovnom čovjeku hrvatskih korijena iz Pitsburga koji je jedan od najzaslužnijih za procvat baseballa u ratnoj Hrvatskoj četrdesetih godina.

Crnci o kojima stihovi govore zapravo su američki igrači baseballa koji u tada još rasističkoj Americi nisu uspjeli ostvariti značajnije karijere pa su sreću odlučili potražiti u Hrvatskoj čime se još jednom dokazuje da Hrvatsko u to doba nije bila rasistička nego zemlja naprednih stremljenja.

U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Nakon svega gore napisanog, mislim da na ove stihove ne treba trošiti puno riječi. Jasno je da se radi o samo još jednom baseball centru, samo smještenom u Čapljini.

Što se drugog dijela stiha tiče, u njemu se, to je valjda jasno, proročanski najavljuje procvat turizma u Hrvatskoj što se potvrđuje u sljedećim stihovima.   

Oj Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu

U ovim stihovima proročanstvo dolazi do punog izražaja. Svakom iole pismenom i oslobođenom predrasuda jasno je da se radi o izrazu hrvatskog gostoprimstva i pozivu gostima iz Srbije da posjete jadransku obalu, jedan od mediteranskih netaknutih bisera, i okupaju se u možda i najčišćem moru na svijetu.

Nakon ovog dijela pjesme, slijedi niz stihova koji su nastali puno godina kasnije. Da li su nastali, kako to književni znalci vole reći "u narodu" ili ih je ispjevao sam Marko Perković, pitanje je koje ostaje otvoreno.

No, jedna stvar je jasna. Radi se o stihovima koji se kritički odnose prema političkom stanju u Hrvatskoj, prema Crkvi i ustaškom pokretu te su jedni od, uvjetno rečeno, "najlijevijih" stihova hrvatske pisane riječi. No, krenimo redom.

Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani

Već na prvi pogled očito je oduševljenje koje izlazi iz svake riječi ovog stiha. Oduševljenje je posljedica ljubavi koje autor osjeća prema partizanima i društvenim promjenama koje su se u Hrvatskoj dogodile, a nisu im mogli odoljeti ni bivši komunisti.

Tako da je autor u samo jedan stih sažeo dva oduševljenja - ono partizana Božićem i ono vlastito njihovim oduševljenjem.

Tko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

U ovom, možda i najdiskutabilnijem stihu cijele pjesme, autor nas upozorava na opasnosti povratka nekih mračnih vremena. Iako se do sada tvrdilo da se autor oduševljava povratkom Crne Legije, to je sasvim krivo i tendenciozno. Radi se o pozivu na oprez od iste.

Gospe sinjska ako si u stanju, uzmi Stipu, a vrati nam Franju

Ovo je definitivno jedan od najprovokativnijih stihova hrvatske novije književnosti. Ovakvu rukavicu u lice Crkve nisu bacili ni najveći ateisti iz doba komunističke vladavine. Autor, očito veliki štovatelj lika i djela Stipe Mesića, doslovno izaziva Majku Božju. U smislu, "Ae kad si faca, uzmi Stipu" iskazavši pri tom radikalno ateistički stav do sada nezabilježen u hrvatskoj pisanoj riječi.

Oj Račane jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te

Nesklonost predsjedniku SDP-a i bivšem premijeru koja dolazi iz "lijevih krugova" neizreciva je i graniči s mržnjom što je u ovim stihovima autor precizno detektirao.

Nedostatak hrabrosti da se obračuna s napadima hrvatske desnice, da se suoči s privatizacijom, da osudi zločince, da uhiti Antu Gotovinu i tako dalje, na momente je dovodila i do destabilizacije države. Ukratko, radi se o jednoj od najkvalitetnijih kritika na račun Ivice Račana.

Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića

Zašto autor na kraju pjesme pozdravlja Antu Pavelića, diplomiranog inženjera brodogradnje sa Zavoda za brodogradnju i inženjerstvo morske tehnologije Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pitanje je koje će ostati otvoreno.

Pretpostavljamo da se radi o klasičnom književnom postupku neočekivanog završetka, završetka koji ostavlja niz otvorenih pitanja na koja će, možda, kažem možda, odgovoriti tek generacije koje dolaze.

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #58 u: 23.04.2025. - 21:22 »
Na današnji dan 23.04.1950. - Rođena Đurđica Barlović (rođena Miličević), Hrvatska pjevačica.

Đurđica Barlović (rođena Miličević; Split, 23. travnja 1950. - Zadar, 26. kolovoza 1992.) bila je Hrvatska pjevačica.

Od rane mladosti pokazuje zanimanje za glazbu. Prvi pjevački nastup imala je s 13 godina na natjecanju “Djeca pjevaju”. Redovito je pjevala u programima Tribine mladih uz VIS "Batali".

Sredinom 60-ih godina pohađala je Srednju građevinsku školu u Splitu, no sve više vremena posvećuje glazbi. U to vrijeme njoj je kao i mnogima u Splitu pomogao skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović koji joj je savjetovao učenje klavira i gitare. Po završetku škole započinje profesionalnu karijeru, tada već kao solistica popularnog VIS-a “Batali” iz Splita. Nakon solidne karijere u Splitu, odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme nastupa kao solistica. Iz tog vremena ostao je zabilježen njen nastup u poznatoj beogradskoj zabavnoj emisiji "Obraz uz obraz" u svibnju 1974. godine, kada izvodi pjesmu “Kad si bio samo moj”. O svojim počecima i odlasku u Zagreb, Đurđica Barlović je u jednom intervjuu rekla: "Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita."

Novi fosili

Najveću popularnost i uspjehe Đurđica Barlović ostvaruje dolaskom u Nove fosile - grupe koja će nakon dolaska skladatelja Rajka Dujmića 1976. i nešto kasnije Đurđice postati jedna od najpopularnijih pop grupa na prostoru bivše jugoslavije.

Široj javnosti postaju poznati nakon nastupa na Splitskom festivalu zabavne glazbe 1977. godine s pjesmom Zdenka Runjića “Diridonda”.

Godine 1978. izdaju prvi LP Da te ne volim koji postaje pravi diskografski hit. Pjesme: "Da te ne volim", "Neka vali gingolaju svoje barke", "Sanjaj me", "Nikog nema da mu kažem", "Kaži mi, mama" ... nezaustavljivo ih vode ka vrhu estradnog neba.

Dvije godine kasnije izdaju LP Nedovršene priče s hitovima: "Najdraže moje", "Šuti moj dječače plavi", "Zbogom..." Njihov treći LP Budi uvijek blizu izdan 1981. koji donosi kultne pjesme: "Saša", "Plava košulja", "Hoću li znati", "Tonka", "Ključ ispod otirača..." plod je suradnje Rajka Dujmića s tekstopiscima Deom Volarić i Momčilom Popadićem. Iste godine izdaju i LP Hitovi sa singl ploča, kompilaciju hitova od kojih su mnogi obilježili njihove nastupe na festivalima: "Sklopi oči", "Tajna", "Čuješ li me, jel ti drago", "Reci mi tiho, tiho", "Ne budi me mati..."

Godine 1982. Novi fosili objavljuju LP Za djecu i odrasle pun nježnih i šaljivih pjesama: "Djeca smo", "Majčine oči", "Samo mi se javi", "Sanja..." Nakon ovog, osmog albuma u 9 godina suradnje, Đurđica odlazi iz Novih fosila. Njoj su obitelj i uloga majke bili važniji od urnebesnog ritma pop zvijezde. Postala je sretna supruga i majka dva sina. Novi Fosili izdaju 1983. kompilaciju Volim te od 9 do 2 (i drugi veliki hitovi) s najvećim hitovima kad je u grupi bila Đurđica Barlović. Na njeno mjesto 1983. dolazi Sanja Doležal. 1984. Đurđica objavljuje svoj prvi samostalni album i time započinje njena samostalna karijera.

Solistička karijera

Nakon odlaska iz Novih fosila Đurđica Barlović nastavlja solo karijeru često nastupajući na festivalima. Objavila je četiri albuma: 1984. Đurđica, 1985. Za tebe ću..., 1986. Ti si to moje nešto i 1988. Da odmorim dušu. Na njima se ističu pjesme: "Dalje moram sama", "Osjećam to", "Ljubiš me u vrat", "Da odmorim dušu", "Sestrice". 1992. je trebala izdati novi album ali je smrt bila brža. Nakon njene smrti objavljen je album Nedovršena priča 1993. koji je obuhvatio njene najpoznatije pjesme iz vremena s Novim fosilima i solističke karijere, a 2009. izlazi dupli album Zlatna kolekcija s njenih 46 najboljih pjesama iz razdoblja Novih fosila i samostalne karijere.

Umrla je od posljedica akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije, 26. kolovoza 1992. godine u 18 sati, na Internom odjelu bolnice u Zadru.

- "Đurđica je otišla od nas kada je željela srediti svoj obiteljski život, jer mi smo radili urnebesnim tempom" - rekao je vođa Novih fosila Rajko Dujmić, na vijest o smrti Đurđice Barlović. - "Njoj je obitelj bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet - s druge strane - ona je isto tako bila vrhunska pjevačica... i to kakva! Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije „pukao“ glas. Bila je čvrstog i stabilnog zdravlja. Zato me i iznenadio taj prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, vjerovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vijest…"

Na dugotrajnim turnejama po bivšem SSSR-u, Đurđica Barlović upoznala je i Zdenku Kovačiček: - "Strašno me je rastužila vijest o smrti Đurđice. Naprosto ne mogu vjerovati. Na tim dugotrajnim turnejama po Rusiji, koje su trajale i po nekoliko mjeseci, mi smo se lijepo družile. Ona je već tada, početkom sedamdesetih, bila vrhunska pjevačica. Budući da smo bile neudane, ponudila sam joj da stanuje kod mene. Bila je izvrsna domaćica i prijateljica. Vrlo skromna. Već tada sam primijetila njenu želju i sklonost ka obiteljskom životu. Sve je sama šivala i bila sam sretna kada joj je krenulo u profesionalnom i privatnom životu."

Offline thomcro

• Veteran foruma
Glazbeni kutak
« Odgovori #59 u: 14.06.2025. - 13:36 »
... 'Zadruga' ...