Autor Tema: Astronomija  (Posjeta: 155 vremena)

Offline Laurus97

 • Administrator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 1083
Astronomija
« u: 16.11.2018. - 16:58 »
Sa svemirske postaje snimili zanimljiv narančasti sjaj oko Zemlje

Nebo iznad Zemlje zapravo nikada nije sasvim tamno. Gornji dijelovi naše atmosfere sjaje u različitim bojama, no nama običnim Zemljanima to je težko vidljivo. Takvu predstavu raznovrsnih boja najbolje možemo promatrati i fotografirati ako se nađemo u orbiti našeg planeta, odnosno na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Tako je NASA nedavno snimila zanimljivu fotografiju na kojoj se može vidjeti neobičan narančasti sjaj oko Zemlje, piše Science Alert. Na snimci se zapravo vidi ''airglow'' (sjaj atmosfere), očaravajuća luminiscencija uzrokovana kemijskim reakcijama visoko u Zemljinoj atmosferi. ISS je narančasti sjaj atmosfere snimio kada je prolazio na visini od 400 kilometara iznad Australije.


Što je ''airglow'' ili sjaj atmosfere

''Airglow'' se obično događa kada ultraljubičasto zračenje sunčeve svjetlosti djeluje na atome dušika i kisika u atmosferi. Atomi se tada ''uzbude'', udaraju jedni u druge i tako stvaraju nama prekrasnu raznobojnu svjetlost.

Kada se na Zemlju gleda iz svemira, naš planet zbog tog sjaja izgleda kao da je umotan u prekrivač blage svjetlosti koja je najčešće zelene boje. No ponekad nas prekrivač iznenadi i prikaže se u drugoj boji, kao što se dogodilo u ovom slučaju.
Ako se ''airglow'' promatra sa Zemlje, podsjeća na polarnu svjetlost (auroru borealis). No sjaj atmosfere se u mnogočemu razlikuje od aurore.

Kao prvo, sjaj je teže uočiti, moramo ga gledati s mjesta gdje nema svjetlosnog zagađenja. Također, nije ograničen na neko određeno područje, već se može vidjeti sa svih dijelova svijeta.

Osim što je predivan za promatranje, ''airglow'' je zanimljiv znanstvenicima jer se pojavljuje točno na granici Zemljine atmosfere i svemira.

Uz to što mogu proučavati razne aspekte atmosfere, znanstvenici mogu istraživati na koje načine su vremenske prilike u atmosferi povezane s onima na Zemlji.


Index.hr

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline Laurus97

 • Administrator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 1083
Astronomija
« Odgovori #1 u: 01.03.2020. - 23:10 »
FOTO Na Marsu snimljen misteriozni crni ponorZNANSTVENICI su 24. siječnja snimili zapanjujući crni ponor na površini Marsa. Fotografirala ga je NASA-ina svemirska letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Sada se postavlja pitanje - što se skriva u mračnim dubinama ove provalije?Tim stručnjaka sa Sveučilišta Arizona koji analizira podatke s kamere HiRise koja se nalazi na MRO-u obradio je snimke i pojačao svjetlinu fotografija kako bi detaljnije proučio izgled ove zanimljive provalije.

"Izgleda da se na dnu jame, koje se naginje prema jugoistoku, nalazi glatki pijesak“, objasnio je u petak planetarni znanstvenik Ross Beyer iz tima HiRise."Željeli smo utvrditi radi li se o izoliranoj jami ili o svjetlosti koja prolazi podzemnim tunelima koji nalikuju tunelima lave na Havajima", dodao je.

Neistražene vulkanske spilje

Naime, znanstvenici smatraju kako na Marsu postoje vulkanske spilje koje bi mogle biti fascinantni objekti budućih istraživanja. Jama poput ove mogla bi stoga biti ulaz u potpuno neistraženu vrstu podzemnog svijeta na Crvenom planetu.

Čak i ako danas na Marsu nema života, moguće je da su u takvim spiljama sačuvani tragovi drevnih izumrlih organizama koji su nekoć prebivali na ovom planetu (ako se na njemu u nekom trenutku razvio biološki život).Vidi se samo dio jame

No planetarni stručnjaci još nisu proniknuli u sve tajne ove tamne provalije.

"Za sada ne možemo vidjeti nijedan tunel, ali oni bi se mogli nalaziti u zidovima koji nam trenutno nisu vidljivi. Okrenuli smo kameru HiRise za gotovo 30 stupnjeva kako bismo snimili ovu fotografiju, no za sada možemo vidjeti samo grubi istočni zid jame“, kazao je Beyer.
(index.hr)

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline garfield

 • Aktivan član foruma
 • ***
 • Postova: 280
Astronomija
« Odgovori #2 u: 01.03.2020. - 23:48 »
Novo otkriće mijenja sve što smo mislili da znamo o nastanku Zemlje

Preteča našeg planeta, mlada Zemlja, formirala se u roku od pet milijuna godina, došla je do zaključka nova studija Centra za formiranje zvijezda i planeta u sklopu Sveučilišta u Kopenhagenu. Ovo je, na astronomskoj ljestvici, veoma velika brzina formiranja, piše Science Daily.

Ako Sunčev sustav, star 4,6 milijardi godina, usporedimo s 24 sata, može se reći da se Zemlja oblikovala za minutu i pol, što su rezultati koji se razilaze s tradicionalnom teorijom o tome da je Zemlja nastala sudarom dva veća nebeska tijela u razdoblju dugom desetke milijuna godina, to jest da je stvorena za 5 do 15 minuta u odnosu na razdoblje od 24 sata.

Tako smo dobili novu alternativnu teoriju o tome da se Zemlja formirala gomilanjem kozmičke prašine.

"Objekti veličine milimetra spojili su se i napravili planet. Ova implikacija o brzom formiranju Zemlje važna je za cijeli solarni sustav, a govori i o tome kolika je vjerojatnost da se planeti oblikuju i na drugim mjestima u galaksiji", kaže Martin Schiller, vodeći autor studije.

Prema novim podacima, proces formiranja Zemlje trajao je oko pet milijuna godina, a istraživači procjenjuju da je u ovom razdoblju kreirana i željezna jezgra Zemlje, čime je uklonjeno rano nagomilavanje željeza s površine.

Više planeta, više vode i vjerojatno više života

Zahvaljujući ovim otkrićima i na osnovi teorije o formiranju planeta od kozmičke prašine, istraživači su došli do zaključka da bi ovaj proces mogao biti zakon koji se odigrava i na drugim mjestima u univerzumu.

To znači da je moguće da su se i drugi planeti formirali brže nego što bi to bio slučaj da su nastali od sudara dva objekta.

Ova pretpostavka je potkrijepljena otkrićem mnogih egzoplaneta, planeta koji nisu u Sunčevom sustavu, a koji su astronomi otkrili od sredine devedesetih godina do danas.

"Sada znamo da se planeti formiraju svuda i da imamo generički mehanizam koji kreira planetarne sustave. Kada budemo shvatili kako funkcioniraju ovi mehanizmi u našem solarnom sustavu, možemo napraviti slične zaključke o drugim planetarnim sustavima, uključujući i kada i koliko često se može očekivati prisustvo vode na njima. Ako je teorija o ranom kreiranju planeta zaista točna, moguće je da je voda samo nusprodukt kreiranja planeta sličnih Zemlji i da se osnovni uvjeti za život mogu naći i na drugim mjestima u univerzumu", kaže profesor Martin Bizzarro, koautor studije.

(index.hr)

Offline thomcro

 • Veteran foruma
 • *****
 • Postova: 2149
Astronomija
« Odgovori #3 u: 02.03.2020. - 00:34 »
FOTO Na Marsu snimljen misteriozni crni ponor
... ma to je mrva prašine na objektivu a ovi glupi merikoni odma vide marsovce  :haha: