Autor Tema: Cestovni tuneli u Hrvatskoj  (Posjeta: 125 vremena)

Offline Ježko

  • Administrator
  • Veteran foruma
  • *****
  • Postova: 536
Cestovni tuneli u Hrvatskoj
« u: 08.07.2019. - 18:52 »
Cestovni tuneli u Hrvatskoj

Offline thomcro

  • Veteran foruma
  • *****
  • Postova: 2014
Cestovni tuneli u Hrvatskoj
« Odgovori #1 u: 18.12.2020. - 01:34 »
Zanimljivo kako je vijest prošla 'ispod radara' ...

Citat:
OPSEŽNI RADOVI

Počelo probijanje druge cijevi Tunela Učka

Riječ je o dionici dugoj 8 kilometara koja uključuje izgradnju 5,6 kilometara dugačke druge cijevi tunela UčkaPočelo je probijanje druge cijevi Tunela Učka! Svečanosti su prisustvovali premijer Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, javlja Glas Istre.

Ta faza obuhvaća izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do Tunela Učka/Portala Kvarner. Riječ je o dionici dugoj 8 kilometara koja uključuje izgradnju 5,6 kilometara dugačke druge cijevi tunela Učka, poprečne veze s postojećom tunelskom cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela.

Također, radovi će uključivati izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka, izgradnju dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani, izgradnju tri nova cestarinska prolaza te izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela.

Vrijednost ove faze he 1,5 milijardi kuna, a završetak svih radova se očekuje do sredine 2024. godine.

Da bi povezanost Istre i ostatka hrvatske autocestom bila potpuna, ostat će još cesta od riječke strane tunela Učka do riječke zaobilaznice, odnosno do Matulja.

“Iako smo najmlađa članica Europske unije, pokazali smo da znamo realizirati velike infrastrukturne projekte”, rekao je ministar Butković.

“Za nas je ovo veliki povijesni dan. Nismo čekali kraj krize usprkos velikog pada prometa, već smo zatvorili financijsku konstrukciju tešku skoro 200 milijuna eura”, rekao je direktor Bina-Istre Dario Silić, dodavši da će radovi trajati 42 mjesec i da se nastavlja i prema Matuljima.

Istarski župan Fabrizio Radin napomenuo je da je ovaj projekt od životne važnosti za Istru.

“Zato smo zahvalni Vladi i Bina-Istri. Ovaj projekt nam ulijeva nadu da će oporavak gospodarstva brzo početi”, rekao je Radin, a obratio se i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Source: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/pocelo-probijanje-druge-cijevi-tunela-ucka/

Na gornjem linku ima još fotografija. Kako se da vidjeti počeli su bušiti, gledajući prema Rijeci, sa lijeve strane sa istarske strane

Offline thomcro

  • Veteran foruma
  • *****
  • Postova: 2014
Cestovni tuneli u Hrvatskoj
« Odgovori #2 u: 19.12.2020. - 02:46 »
Vijest u Fiumanu:

Citat:
Već idućeg dana strojevi su nestali i radovi na drugoj cijevi tunela Učka staliU velikom stilu u četvrtak su započeli radovi na drugoj cijevi tunela Učka, gotovo puna četiri desetljeća nakon što je tunel otvoren za promet. Stigla je politička svita na najvišoj razini na čelu s premijerom Plenkovićem.

Najavljeno je kako bi druga cijev trebala biti puštena u promet za otprilike četiri godine te da će se istovremeno čak raditi s obje strane tunela, i s istarske i s kvarnerske strane.

No, nakon što je teška mehanizacija pred premijerom Plenkovićem u četvrtak puštena u pogon, već idućeg dana svi ti strojevi su nestali.

Ratko Milisavljević zabilježio je fotoaparatom isto mjesto dan nakon svečanog početka radova, a nije bilo traga ni radnicima, ni strojevima.

Source: https://www.fiuman.hr/vec-iduceg-dana-strojevi-su-nestali-i-radovi-na-drugoj-cijevi-tunela-ucka-stali/

Bi reć: naša posla  :pamet:!

Samo da se i ovo ne pretvori u neku ljivadu sa one strane Učke koju ćemo pohoditi kao i ono mjesto kamo je Tuđman otvarao radove za drugi tunel  :haha: