Autor Tema: LeonČK - željeznički modeli  (Posjeta: 69 vremena)

Offline LeonČK

• Veteran foruma
    • TrainzHrvatska
LeonČK - željeznički modeli
« u: 05.04.2026. - 22:49 »
Prije par dana bio sam sa kolegama u Italiji i Austriji.. Pošto se jedan bavi modeliranjem i u klub modelara je.. jedan već duže kupuje modele išlo smo u dućan modelima zvan "Modellbahndiskont Villach". Jedan uzeo SBB Vectrona 193 701 od cca 280€ , drugi putnički vagon.

Nisam mogao odoljeti i kupio sam svoj prvi model  :beljo: za oko mi je zapeo Talijanski putnički vagon (rabljeni) (proizvođač Lima) ali u jako dobrom stanju.. solidnih 20€ Za početak prvi model ništa previše

51 83 10-80 035-7 A (1 razred)

Kući već od prije imam isto H0 model ali statični (bio zašrajfan za prugu) lokomotiva NS 1602 (nešto slično SŽ Brižitama) samo što je ovo dvoosovinac..

U planu mi je.. praktički sam ju cijelu odšrajfio i rastavio da ju obojam u sž bjondu tek toliko za početak da vidim kako to ide , stvari itd.. da se naučim prvenstveno :zivili:  šokirao sam se kad su čak postolja , osovine okretna , a također se i postolje okreće..

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #1 u: 06.04.2026. - 09:55 »
... rastavio da ju obojam u sž bjondu ...
... preporuka: nikako ne na ruke nego si kupi erbraša pa šnjim u pituranje  :migmig:

ovakovi, gravitacijski, su bolji od onih šta imaju odispod bočicu

uz to ti treba i kakov mali kompresor, treba pogledati ponudu u Pevecu ali najprije će ih biti u Bauhausu (bar ih je bilo do prije godinu dve), cjena im je bila oko 500 kuna (kompresora, ne erbraša)

Offline LeonČK

• Veteran foruma
    • TrainzHrvatska
« Odgovori #2 u: 06.04.2026. - 12:09 »
Ima ima kompresor doma.. šprice sve  :vrag1: samo treba naći RAL boju kojaće odgovarati :zivili:

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #3 u: 06.04.2026. - 23:32 »
... kao početniku, preporuka je koristiti modelarske akrilne boje od Rewella (u bilo kom DM*u imaju jako velik izbor boja svih nijansi) a za RAL svakako posjeti i prekopaj male vlakove i male željeznice (ovi prvi su profesionalniji)

*onaj DM na TBJ (boje i modeli su bili skroz na vrhu ali moguće da se to u međuvremenu 100x promjenilo) ima boja da ti pamet stane, bar je tako bilo prije 2020.

Offline LeonČK

• Veteran foruma
    • TrainzHrvatska
« Odgovori #4 u: 12.05.2026. - 13:16 »
Kupio sam jedan 'rabljeni' DB Tadgs (Lima) i prilikom dostave je doslovce uništen  :stop:

Desni kraj je savijen malkice i nedostaje ograda(platforma)

Barem je otvaranje krova funkcionalno  :beljo:

Vidjet ću.. najvjerojatnije ću sam napraviti platformu i ogradu (pošto materijale imam već kući)

Offline LeonČK

• Veteran foruma
    • TrainzHrvatska
« Odgovori #5 u: 12.05.2026. - 13:29 »
U subotu sam sa prijateljima bio u Familly Mall-u na izložbi modela.. Upad se plaćao 5€. Bilo je svaćega od velikih maketa do lego maketa i stošta za kupovinu.
Pošto sam ja fan dizel vuče pogotovo EMD-a  :haha:  i za time sam bio u potrazi.

Na početku ulaza nudilo se kod jednog stranca (Talijan)puno novih modela zapakiranih. Za oko mi je zapeo Mađarski Nohab proizvođača NMJ-a

...
https://en.nmj.eu/nmj-topline-90225-mav-m61-018-nohab-dc-1031287.html  Narančasti 018 bio i 017 ako se navaram

...
https://en.nmj.eu/nmj-topline-90223-mav-m61-018-nohab-dc-1031283.html   Crveni 018 naravno i većina tih crvenih što i dan danas vozi. Na internetu je maloprodajna cijena 199€ a ondje bila 170€ (Nešto malo popusta).
Ali ništa od njih, hoću baš Američko :haha:

Došli na kraju "prostora" i ondje je bio Američki dio što je držao jedan Slovenac  (https://krmelj.net/index.asp?p=zel_pro) link njihove stranice

Odmah mi je za oko zapela ConRail-ova SD45 koja je došla 100€

Šteta pa je bila plava. Nije bilo CSX, Union Pacific..

A ispod nje se nalazila GP30 od Bachmann-a u Demo bojanju!
Cijenio ju je 60€ (bez kutije) uspio sam spustiti na 50 :vrag1:

Jedinstvena je po tome što su onda EMD (Electro-motive divison) i GM (General Motors) bili zajednička firma kad je ona nastala i bojanje pa je '''posebnija'''

Slike stvarnog dizela  :migmig:

H0

Loksa je četverosovinska kao i u stvarnom životu. Kod njih je isprobana na pruzi, vozi, svijetle svijetla odlično (DC)

Pošto nije imala original kutiju nebi bio ja da nebi doma sklepo svoju za prvu silu :haha: :haha:

(Fora mi je ovaj barbić na prozoru )

Sviđa mi se ponajviše zbog naljepnica EMD i GM.. Također ima 2250Konjskih snaga, 16-567D3 motor (Znači praktički kao naši Kennedy-i motor i sa dodatkom turbopunjača)

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #6 u: 13.05.2026. - 00:46 »
...
Pošto nije imala original kutiju ...
... savjet: obložiti kutiji do cm debljine spužvom, samu lokomotivu staviti na kakovu plastičnu mehku foliju da bude po dužini i sa time da model vadiš van (puno je lakše a ne čupaš kutiju). Ako tu lokomotivu ne misliš bojat ili delat vetering onda si svakako nabavi platnene rukavice da ti po modelu ne ostaju masne fleke i otisci od prstiju.

Nabavi si i finog mašinskog ulja (bude dobro i za šivaće mašine) za podmazivanje ležajeva. S obzirom da si i na rečkim Vlakovima baci tamo okce u temu 'Radovi u mojoj radionici' u podforumu 'Modelarstvo' gdje Borna Turk stavlja fotke i opise kad nešta servisira ili sređuje a more ti pomoć i oko održavanja modela