Autor Tema: HR - Snježni plugovi  (Posjeta: 15 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
HR - Snježni plugovi
« u: 02.04.2026. - 17:56 »
Prekapajući po zeljeznice.forumhr u jednom putopisu naletim na jedan snježni plug kojeg san 21.08.2015. snimio na ranžirnom

naravno da san odmah išao provjeriti na GE i 2023. još je bio tamo (vidi ga se u plavom krugu)

no međutim, prekapajući po drugim putopisima na ŽFH naletim na još jednu fotografiju snježnog pluga ali ovaj je izložen kao eksponat u HŽMu (snimio ga kapomir)

i njega se vidi na GE (u žutom krugu)

Conclusion
Nebi stavio ruku u vatru da su ova dva pluga jedini koji su još živi u HR! Trebalo bi dobro dobro pregledati veće kolodvore i radionice (Ogulin, Knin, Varasždin; Vinkovci, Sl. Brod ...) u HR na Gugl Ertu jer lako bi još nešto moglo isplivati na svjetlo dana.

...

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
HR - Snježni plugovi
« Odgovori #1 u: 02.04.2026. - 20:07 »
Ne znam za ostale ovakve, ali znam da imaju veće plugove koje montiraju na dizele i onda se vozaju simte tamte (krstarice). Takve plugove sam vidio u Varaždinu i Karlovcu. U Karlovcu stoji (ako je još tamo) u prvoj hali naslonjen na zid.

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline thomcro

• Veteran foruma
HR - Snježni plugovi
« Odgovori #2 u: 03.04.2026. - 13:04 »
... moja pretpostavka je da su se ovi veliki plugovi koristili dok su još vozile parnjače jer su one ili bile bez plugova ili su imale nekakov smijeh od plugova. Kasnije kad su došli veliki dizli nabavljeni su (moguće i da su napravljeni u kojoj radionici) 'portabl' plugovi za njih.