Autor Tema: Windowsi općenito  (Posjeta: 266 vremena)

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
Windowsi općenito
« u: 04.06.2025. - 23:43 »
Malo da se prisjetimo zvukova na starijim Windowsima.

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline celicana

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #1 u: 08.06.2025. - 23:04 »
Imam jedno pitanje, računalo mi je marke Acer i radi na Windows 10 te stigla mi je obavijest da od listopada 2025. prelazi se na Windows 11, ali su mi u A1 (mome teleoperateru ) rekli da se Windows 10 može koristiti još bar 5 godina, jedino neće biti moguće nakon navedenog roka vršiti ažuriranja na Windows 10.
Ako netko više zna neka napiše.
ZET - Zagrebački električni tramvaj

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #2 u: 09.06.2025. - 13:13 »
... sve su ti rekli, neće bit više ažuriranja nakon listopada ali to ne znači da će od tad vins10 biti neuoptrebljivi. Ako koristiš Windows Defnder kao antivirusnu zaštitu treba samo paziti da se on ažurira (a nevidim razloga da to nebi radio) Vinsi ti mogu raditi jako dugo. Ako koristiš neki drugi AV program onda ti je svejedno do kad će vinsi skidati ažuriranja.

Meni isto svako malo dođe obavijest da pređem na jedanajsticu ali za sad to odbijam jer 'nevolim ubijat konja koji dobro vuče', meni je desetka dobra i bez tih njihovih (mikrosoftovih) navodnih boljih žiža i 'poboljšanja'.

Offline celicana

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #3 u: 13.09.2025. - 13:30 »
... sve su ti rekli, neće bit više ažuriranja nakon listopada ali to ne znači da će od tad vins10 biti neuoptrebljivi. Ako koristiš Windows Defnder kao antivirusnu zaštitu treba samo paziti da se on ažurira (a nevidim razloga da to nebi radio) Vinsi ti mogu raditi jako dugo. Ako koristiš neki drugi AV program onda ti je svejedno do kad će vinsi skidati ažuriranja.

Meni isto svako malo dođe obavijest da pređem na jedanajsticu ali za sad to odbijam jer 'nevolim ubijat konja koji dobro vuče', meni je desetka dobra i bez tih njihovih (mikrosoftovih) navodnih boljih žiža i 'poboljšanja'.
Sve je to lijepo ali mi se sad pojavljuje jedan drugi problem na računalu piše mi : na disku nema dovoljno prostora osobodite memoriju i kada to stisnem prebaci me automatski na ažuriranja za Windows 11 koja uvijek kad se pokrenu , napiše se da se ne mogu instalirati.
Sad me bode taj disk na kojem više nema dovoljno prostora, a na samom mom laptopu iz 2020. piše Powered by Windows 10 S da li to znači da moj laptop marke Acer ne može raditi na Windows 11 i što da radim kad mi se svako toliko pojavi : na disku nema dovoljno prostora i kad kliknem na to usmijerava me na ažuriranja za preuizmanje Windows 11. Da li to znači da nešto moram pobristi sa diska da oslobodim memoriju ili ću morati kupiti novi komp. ? Ali kako tu memoriju pobrisati sa diska kad me kad kliknem na to usmijerava to sam već pisao na ažuriranje sustava za Windows 11, a ponavljam na mom laptopu Acer iz 2020. piše Powered by Windows 10 S ili mi uskoro ne preostaje kupnja novog laptopa ??

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #4 u: 13.09.2025. - 19:59 »
... na računalu piše mi : na disku nema dovoljno prostora osobodite memoriju ...
... kupiš externi hard i spojiš ga na jedan USB ulaz na toplapu i sve što ti netreba na hardu od toplapa prebaciš na taj vanjski hard. Selektiraš što ne koristiš a želiš sačuvati i to prebaciš (doslovno, prebaciš, ne kopiraš!) i oslobodiš prostor na hardu. Cijene vanjskih hardova? SSD od 500 GB je već od 50tak ojra (ovisi gdje kupuješ i tko je proizvođač), logično, veći kapacitet traži i više ojra. Svakako preporučujem posjetit Links, InStar, svijet medija, etc etc ... pa se u dugićanu malo raspitat. Samo nemoj pristat da te 'obuku' i da ti uvale SSD od 4 terabajta za 300mb fotografija (btw, takav hard ti je oko 400 ojra)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #5 u: 20.09.2025. - 22:01 »
... čelični, si rešio problem sa prostorom na toplapu?

Offline celicana

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #6 u: 20.09.2025. - 23:52 »
Nisam još, ali ću do kraja slijedećeg tjedna ako ne bude velike kiše a zovu je prognostičari se malo raspitati po Zagrebu.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #7 u: 17.10.2025. - 20:53 »
... je tko od vas prešao na Vindoze 11? Mene nešta opako krenulo tlačit kasno popodne jer nisam mogao otvoriti niti jednu fotografiju sa ACDseeijem, nije mi htjelo niš od programa (TO, SView, TMV) koje koristim za otvoriti mesheve za Trainza išta otvoriti i ni bilo druge nego se 'lotit dela' i apgrejdat Vindoze 10 na 11. Sad sve dela (malo šteka ACDsee ali sredit ću s vremenom i to), više manje.

Dojam na Vindoze 11? Za sad ... ... sve u svemu

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #8 u: 17.10.2025. - 21:17 »
... Dojam na Vindoze 11? Za sad ... ...
... ne samo šta je opći dojam minus 0 nego šta je požderalo jako puno prostora na sistemskoj particiji ...

Prije apgrejda bilo je skoro 50 GB free prostora a sad nema ni 39 GB

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #9 u: 24.10.2025. - 15:34 »
... jebemti glupog notpada/blok za pisanje ... uzelo mi je deset godina života, stalno mi se dvaput otvarao notpad kad san prepravljao konfige i to je postalo užasno iritantno.Jutros san o tome razgovarao sa Kapotom i on mi je rekao da postoji negdje opcija da se to more isključiti. Naravno, Guglo je prvo mjesto za se 'raspitati' i Guglo je reklo da ima Setings ...

na novom Notepadu se nalazi gore desno

kad se otvori poneštra treba samo mrkić odskrolati niže dole i naći ovo

kad se spušti poneštrica treba sa gornje opcije, Nastavi ..., premetnuti na Započni novu ...

Nije mi jasno kojoj je to budaletini palo na pamet da kad se otvori Notepad/Blok za pisanje da se automatski otvaraju dva fajla i da ako to oćeš isključiti to se zakopa u desetom nivou rudnika.

Jebem li ti nove Vindoze! Pitam se kakove me još 'zanimljivosti i ludosti' čekaju. Trenutno (za sada) nemogu podesiti (stišati/pojačati) zvuk na tipkovnici (pokazuje se klizač ali jačina zvuka je konstantna i more se stišati/pojačati samo kroz Settings) a i kursor od miša je turbo čudan, ili je mali mali ili je ogromnjača, skoro za pol ekrana. Sve se brijem da zovem svog majstora od tehnike da mi vrati Vindoze 10 u laptopa jer ovo sa jedanajsticom je zajebancija na kvadrat  :ljutit:.

Offline celicana

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #10 u: 28.10.2025. - 18:59 »
Bem im miša i Windows 11 zbog njih me cijeli tjedan nije bilo na ovom forumu. Moram se i dalje koristiti starim kompjuterom sa Windows 10, a taman sam danas mislio kupiti novi kompjuter sa Windows 11 i većom memorijom ali jbg. s proštenjem nemam još odobrenje od banke za kredit :placko: ali sam danas u kvartu Utrine u informatičkom dućanu rezervirao kupnju novog laptopa sa Windows 11. :)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #11 u: 29.10.2025. - 02:52 »
Bem im miša i Windows 11 ...
... nije mi namjera da te preplašim ali pripremi se da možda Vinsi 11 neće izgledat i delat ko Vinsi 10 (vidi par mojih postova prije sa čime san se ja 'susreo'). Ja svoje vindoze u laptopu još nisam podesio.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #12 u: 15.11.2025. - 15:42 »
... danas prijepodne vratio se lap sa starim//novim Vindozama 10 ali verzijom koja još fercera do kraja 2027. ... dakle, imam još dvije godine bonusa da odlučim u kom smjeru ću dalje.  Do tad će se izredat bar deset podverzija jedanajstice i otkloniti većina bugova

Offline celicana

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #13 u: 04.12.2025. - 12:26 »
Sad sam dobio računalo sa Windows 11, ocjena prosječna neke stvari su dobre poput ispravljanje gramatičkih greški, ali se sa pisanjem postova još uvijek teško snalazim, nadam se da će uskoro biti bolje, nada zadnja "umire". :) 

Offline thomcro

• Veteran foruma
Windowsi općenito
« Odgovori #14 u: 05.12.2025. - 15:13 »
... ja san se spasio povratkom na vindoze desetku (na verziju koja još dela do kraja 2027.). Za dvije godine će se vjerovatno dosta toga i iskorigirati i ispraviti u jedanajstici kad dođe vrijeme za prelazak