...

Nego,
Domi, imam preko nekoliko pitanja: OKe, to je simulator i realno je da nije ko stvarni svijet, osjetiš kakvu razliku kad staviš iza lokomotive 20-30 ili 5-6 vagona? Vidi li se kakav otpor pri početnom pokretanju, osjeti se pad brzine na usponu/ubrzanje na nizbrdici? Pitam jer se meni zna desiti u Trainzu svašta ... jednom san pretjerao sa
Sammsovima koji su bili tovareni metalnim blokovima, mislim da san ih stavio jedno 15-20 iza lokomotive ... naravno da to nisam uopće mogao pokrenuti, lokomotiva je 'zgrebla' tračnice

, pa san maknuo 3-4 vagona ali i dalje se nije vlak mogao pokrenuti i na koncu je ostalo 5 vagona ali bruto je bio u nebesima. Sve se odigravalo na 'rečkoj prugi' (mislim da san krenuo iz Škrljeva), dok je išlo, više-manje, po ravnom to je još nekako i išlo i dobro se zalaufalo ali na prvom usponu brzina je vidljivo počela padati a kad je došao vlak na prvi žešći uspon sve se počelo vuć ko šmrkalj, išlo je ali puževom brzinom. A onda san napravio grešku, zaustavio san vlak! Ko prvo, vlak je sam počeo kliziti unatrag nakon dvije minute, pokušao san sa pokretanjem (gas do kraja) e tek je tad počelo kliziti unatrag.
Drugi slučaj: mjesto radnje 'rečka pruga', isto teretni vlak ali 20tak
Habisa (praznih), početak kretanja sa rečkog kolodvorca, točnije iz 'Parka'. Do izlaza iz kolodvora se vlak dobro zalaufao i do tunela Kalvarija držao je brzinu no negde oko polovice tunela brzina je polako počela padati da bi se do Škrljeva jedva dovukao. U oba slučaja voženo je sa 'helgama' što upućuje da bi to trebalo glat ići al' eto nije.
Kako se vlak što se tiče opterećenja ponaša u
RWu? Ima li i u
RWu ovakovih 'problema'?
Da bude još malo jasnije, u Trainzu postoje dvije opcije vožnje:
Cab i
DCC,
Cab mod se vozi sa komandama ko stvarni vlak i to na pojedinim lokomotiva zna biti baš zeznuto za pokrenuti vlak jer treba prije kretanja sve điđe razrešit dok kod
DCC moda se vozi ko da voziš vlak na maketi i puno je lakše tako voziti. Ono šta je pisano u prva dva pasusa voženo je u
DCC modu!