Autor Tema: Adtranz GT6M  (Posjeta: 1533 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #15 u: 11.04.2024. - 12:56 »
... pitanje za aboriđine: je brojno stanje još uvijek isto (komada jedan) ili ima promjena?

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #16 u: 11.04.2024. - 22:04 »
I dalje jedan koji zadnjih dana radnim danom obično vozi na vr 904, a vikendom na petici. Jedno vrijeme moglo ga se vidjeti i na voznom redu 1209.

Za daljnju isporuku čeka se da u Augsburg stignu novi Stadleri čija isporuka prilično kasni, a dva koja su i isporučena već mjesecima ne mrdaju jer čekaju nekakve dozvole.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #17 u: 12.04.2024. - 09:41 »
... Za daljnju isporuku čeka se da u Augsburg stignu novi Stadleri čija isporuka prilično kasni ...
... jbnti koji je to mudrac sastavljao kupoprodajni ugovor

Offline celicana

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #18 u: 30.05.2024. - 10:48 »
https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/na-zagrebackim-tracnicama-drugi-po-redu-tramvaj-iz-augsburga/8391
30. SVIBNJA 2024.
NA ZAGREBAČKIM TRAČNICAMA DRUGI PO REDU TRAMVAJ IZ AUGSBURGA
Danas od 12 sati zagrebačkim tračnicama krenut će voziti drugi po redu tramvaj tip GT6-M iz Augsburga.

Tramvaj će danas voziti na liniji 5 (Prečko-Park Maksimir) te će u 12 sati krenuti na redovnu vožnju sa stajališta Park Maksimir, a nadalje će kao i njegov prethodnik prometovati i drugim linijama.

U vrlo kratkom roku od njegove nedavne isporuke obavljene su sve tehničke pripreme, poput ugradnje sustava za nadzor prometa, sustava za validaciju karata i njegovog ispitivanja u realnim uvjetima.

Nakon što je prvi primjerak u prosincu uključen u promet, zaprimili smo brojne pohvale sugrađana koji najviše ističu njegovu udobnost i tišinu prilikom vožnje, kao i široka i udobna sjedala.

Podsjećamo kako je riječ o iznimno kvalitetnom tipu tramvaja sastavljenom od komponenti renomiranih europskih proizvođača, a brojni takvi tramvaji i danas prevoze putnike u drugim europskim gradovima.

Isporuka preostalih tramvaja iz Augsburga očekuje se sukcesivno tijekom ove godine, a već na proljeće očekujemo isporuku i prvih novih niskopodnih tramvaja od tvrtke Končar.
ZET - Zagrebački električni tramvaj

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #19 u: 27.06.2024. - 15:17 »
Treći GT6M je pušten u promet u ponedjeljak, a trenutno je na putu u Zagreb i četvrti.

Renumeracija zasad ide ovako:
607 - 1001
610 - 1002
602 - 1003
601 - 1004.

Offline celicana

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #20 u: 29.10.2024. - 16:39 »
Od nedavno sam doselio u Zagreb, danas (29.10.2024.)  sam ga vidio na liniji 5 u smjeru Prečkog na stajalištu "Autobusni kolodvor".
Još se nisam njime vozio ali mi se čini pogledom iz vani da ima puno sjedećih mjesta, a premalo stojećih (iako su postavljene drške sa obije strane stojećih mjesta).
Treći GT6M je pušten u promet u ponedjeljak, a trenutno je na putu u Zagreb i četvrti.

Renumeracija zasad ide ovako:
607 - 1001
610 - 1002
602 - 1003
601 - 1004.
@garfield da li je u međuvremenu stigao još koji, odnosno koliko ih ima danas u prometu, ima li kakvih promjena i kada možemo očekivati ostale ako možda znaš ?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #21 u: 29.10.2024. - 18:18 »
Stigao je 26. srpnja još jedan, garažni broj 603 iz Augsburga koji je u ZET-u dobio broj 1005. 1004 i 1005 su pušteni u promet s početkom jesenskog voznog reda.

Trenutno voze 4 komada svakodnevno na liniji 5, a 1003 je izvan prometa.

Daljnja isporuka GT6M ovisit će o isporuci novih tramvaja u Augsburgu koja se prilično otegnula, ne zna se kad će sljedeći stići.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #22 u: 01.12.2024. - 20:44 »
... vijest iz jutarnjeg (objavljeno: 25. studeni 2024.) ...

RAT ZBOG AUGSBURGA
Šef sindikata objavio video, tvrdi da je otkrio istinu o stanju skupih tramvaja, u ZET-u kažu: ‘Gnjusne provokacije‘
Prvi model tramvaja GT-6 stigao je početkom prosinca 2023., a u promet je pušten krajem iste godine

Na društvenim mrežama se počeo širiti video predsjednika Sindikata radnika ZET-a, Nevena Brnjasa u kojem tvrdi kako su dva tramvaja koja je Grad Zagreb otkupio od Augsburga otpisana te zbog težine kvara predodređeni za rastavljanje u dijelove. Podsjetimo, riječ je o nabavci teškoj 2,7 milijuna eura bez PDV-a kojom je Grad Zagreb kupio 11 rabljenih tramvaja iz Augsburga.

Prvi model tramvaja GT-6 stigao je početkom prosinca 2023. godine, a u promet zagrebačkim tračnicama je pušten krajem 2023. godine. Još dva stigla su u svibnju ove godine. Tramvaji iz Augsburga proizvedeni su 1996. godine imaju kapacitet od 159 putnika, od čega su 62 sjedeća mjesta, a također su opremljeni i rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom.

Oko njih se, naravno, dignula bura u javnosti, dok su ih mnogi hvalili, drugi su se pitali zašto trošimo toliko novca na 30 godina stare tramvaje.

Manje se kvari nego drugi
Kako bi provjerili točnost ovih informacija, obratili smo se Gradu iz kojeg su nam poslali oštar demantij svih Brnjasovih tvrdnji. Domagoj Zeba iz ZET-ove Službe za informiranje tvrdi kako su tramvaji iz Augsburga u iznimno očuvanom stanju te da bilježe u prosjeku manji broj kvarova u odnosu na ostale tramvaje u voznom parku.

- Informacije koje se šire društvenim mrežama u videu Nevena Brnjasa o rashodu rabljenih tramvaja s garažnim brojevima 1001 i 1003 u potpunosti su netočne i s gnušanjem ih odbacujemo. Radi se uobičajenoj provokaciji koja nažalost učestalo dovodi javnost u zabludu. Niti jedan tramvaj iz Njemačke nije teško oštećen niti će se rashodovati za dijelove.

- Od svih isporučenih tramvaja iz Njemačke, na njih dva slijede nam uobičajeni redovni servisni zahvati koji se inače obavljaju i na svim ostalim tipovima tramvaja, neovisno o njihovoj starosti, te će se navedeni tramvaji ponovno uključiti u promet nakon što se obave predviđene redovne servisne aktivnosti. Ističemo kako je riječ je o tramvajima u čiju su se kvalitetu i udobnost uvjerili brojni sugrađani, kao i naše prometno i servisno osoblje, objašnjavaju iz Grada zašto su im dva augsburška tramvaja parkirana u garaži na okretištu Ljubljanica.

Source: jutarnji.hr

(u textu postoji i muvi u kom sindikalist objašnjava situaciju oko tramvaja 1003 (i 1001) ali nema opcije za kopirati link tako da ćete ga morati pogledati samo na portalu)

Hamletovsko pitanje ... be or not to be ... ili je možda istina negde između.

Btw, tramvaji u čiju su se kvalitetu i udobnost uvjerili brojni sugrađani nije mjerilo i da su ta vozila ispravna i OKe već je to čista demagogija od strane ZETa.

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #23 u: 01.12.2024. - 22:57 »
Brnjas sere... Pljuje po ZET-u kad god stigne u svrhu političkog obračuna. Glavna mu je zanimacija snimanje šrot snimki tramvaja u kvaru iz jedne slastičarnice na Maksimirskoj i trpanje istih na TikTok gdje mu je jedan profil čak bio baniran pa je napravio drugi.

1003 je stajao dva mjeseca, ali je u međuvremenu popravljen i ponovo vozi. Bit će i 1001 popravljen, nema nikakvog govora o rashodu i čerupanju za dijelove.

Usput, danas je točno godina dana kako je 1001 stigao u Zagreb.

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #24 u: 01.12.2024. - 23:39 »
Brnjas sere...
... znači ipak je istina negde drugdje. Al' zanimljivo je da su se novinari ulovili na ovu stvar i da se više vjeruje sindikalcu nego onome što ide iz firme

Offline mladen36zg

• Novi član
  • *
Adtranz GT6M
« Odgovori #25 u: 08.01.2025. - 11:09 »
pozdrav svima, novi sam na ovom forumu na koji sam slučajno naletio. Oduševljen je blaga riječ...
e sad.. mali mi piše neki seminarski rad na temu ovih novih starih tramvaja..
isplativost kupnje, kako to da su odabrani baš ti tramvaji, jeli bilo u ponudi i rabljenih tramvaja iz drugih gradova,
ako itko može pomoći, bio bih jako zahvalan...

ono malo što se kužim je da je teško nabaviti rabljene tramvaje u kratkom roku, da postoje ograničenja po pitanju širine tračnica, širine tramvaja, voltaže, visine s lirom i tak to... ali mislim da ovdje ima puno stručnijih od mene..

Offline thomcro

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #26 u: 08.01.2025. - 21:06 »
... mladen ...

... probati ću ja dok se jače šarže ne jave (laurus, garfield, celicana, ...)
... isplativost kupnje ...
... s obzirom da se radi o Gradu sve mora ići na javni natječaj

... kako to da su odabrani baš ti tramvaji ...
... vjerovatno je bila najpovoljnija ponuda

... jeli bilo u ponudi i rabljenih tramvaja iz drugih gradova ...
... moguće ali vidi pojašnjenja gore

...  postoje ograničenja po pitanju širine tračnica, širine tramvaja, voltaže, visine s lirom i tak to ...
... ograničenje je najviše u širini tračnica, moguće i u naponu napajanja dok visina pantografa (ili lire) nije toliko presudno ograničenje jer sama žica kontaktnog voda regulira visinu pantografa, širina ... mislim da to nije toliko presudno

Svi smo ti otvoreni za još dodatna pojašnjenja  :migmig:

Offline celicana

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #27 u: 08.01.2025. - 21:28 »
@mladen36zg lijep pozdrav dobro došao na forum :)
Kako ti je @thomcro lijepo napisao ima nas troje koje zanimaju tramvaji među kojima sam i ja @celicana, ali najbolje je da kontaktiraš @garfield, on ti ima najveće znanje o tramvajima, on je moderator za tramvaje na jednom drugom forumu.

Offline garfield

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #28 u: 08.01.2025. - 21:58 »
Tramvaji su nabavljeni primarno kao popuna voznog parka nastala uslijed povlačenja iz prometa i zapuštanja većeg broja čeških tramvaja Tatra T4.

Što se tiče tramvaja iz drugih gradova, razmatrali su se tramvaji iz Jene (slični ovima, ali dvosmjerni) no njih je kupio poljski grad Łódź, kao i neki švicarski tramvaji koji su na kraju ostavljeni za Ukrajinu. Na kraju se na natječaj javio jedino Augsburg.

Najvažnija ograničenja su u ovom slučaju širina tračnica (1000 mm) te širina samog tramvaja (2,3 m), a uz to je još važan faktor niskopodnost.

Offline celicana

• Veteran foruma
Adtranz GT6M
« Odgovori #29 u: 08.01.2025. - 22:43 »
@mladen36zg, ako imaš Facebook a voliš ZG tramvaje i eventualno autobuse možeš se produžiti stranici na Facebooku ZET-Zagrebački električni tramvaj, tamo možeš laikati , a tjedno ti se zbrajaju bodovi nedjeljom, ja sam tamo aktivan član. Isprika za mali OT.