Autor Tema: Stajalište Niza  (Posjeta: 390 vremena)

Offline Željezni_Domi

• Veteran foruma
    • Moje fotografije željeznice, vagona i tako dalje.
Stajalište Niza
« u: 14.03.2022. - 18:13 »
Željezničko stajalište Niza nalazi se na pruzi R202 Varaždin - Koprivnica - Osijek i nalazi se na samoj polovici puta između Osijeka i Našica.
Najbliži kolodvor su Našice.
Ovaj petak kako sam se vraćao sa izletišta Papuka, odlučio sam kratko stati jer sam u Jelisavcu vidio ŽCPR  i rampa kak se spušta, pa sam mislio da je neki teretni vlak išao pa sam stao, odlučio pogledati vozni red i na kraju putnički pa nisam htio čekati.

Kolodvorska zgrada

Kućica ŽCP-a

Stakla na prozorima i vratima nema.

MAV

Offline Željezni_Domi

• Veteran foruma
    • Moje fotografije željeznice, vagona i tako dalje.
Stajalište Niza
« Odgovori #1 u: 14.03.2022. - 18:19 »
Pogled prema Našicama, Virovitici, Koprivnici i Varaždinu

Betonski pragovi

Pogled prema Osijeku

Da netko ne pomislio da pruga ide samo ravno, ipak ide u zavoj nadesno  :hehe:

Ulazna vrata u čekaonicu.

Stop, nema dalje  :udara: :migmig:

Pogled kroz razbijene prozore na vratima od čekaonice.

Telefon je brojio i bolje dane, tko zna kad se zadnji put koristio.

Toliko o slikama. :)

MAV

Offline thomcro

• Veteran foruma
Stajalište Niza
« Odgovori #2 u: 15.03.2022. - 09:22 »
... Telefon je brojio i bolje dane ...
... vidjelo je to sve bolje dane al eto, došlo ludo vrijeme i braća sve to što se nekad godinama gradilo i stvaralo uspjela razbucat u dvadesetak godina.

Nekad su svi kolodvori i sva stajališta prodavala karte i kondukter je bio u vagonu samo da poništi kartu. Ako nisi imao kartu, a prodaja karata na kolodvoru/stajalištu radila, onda te kod konduktera koštala ko od svetog Petra kajgana. Nekad je svaki putnički vagon imao svojeg konduktera a ne ko danas, jedan kondukter na cijelu kompoziciju. Razlog? Nekad se daleko više putovalo vlakom pa jedan kondukter nije stigao obići više vagona kao danas. 

Tako je i svako stajalište imalo malu prizemnicu u kojoj je živio čovijek sa obitelji koji je prodavao karte, održavao okoliš stajališta i ako je uz tu prizemnicu bio i prijelaz sa brkljom istu je i spuštao/podizao. A prostorija u kojoj se čekao vlak uvijek je bila čista, zimi pod obavezno grijana, peron ako je postojao u pravilu je bio očišćen od snijega i leda (ako je bila žešća smrzava obavezno je bio posut pepelom da se ljudi ne poskliznu). Barem je tako bilo na stajalištu Širinec (između kolodvora Deanovec i Novoselec). Kad je čovjek umro sve je otišlo u p...olje m...rkvice.

Danas kartu nemožeš kupiti čak ni na nekim većim kolodvorima negu ju baš moraš kupiti u vlaku. Ako trefiš konduktera, ako ne krmi u kojem kupeu ili ćakula sa strojovođom.

Domi ... za zanimljiv prikaz!