Autor Tema: 'Jadrolinija' - fallen angels  (Posjeta: 204 vremena)

Offline thomcro

  • Veteran foruma
  • *****
  • Postova: 6214
'Jadrolinija' - fallen angels
« u: 31.12.2021. - 10:12 »
Nemamo prilike baš često pisati o 'Jadroliniji' (ja jednostavno ne stignem sve pratiti po forumima i portalima tako da tek tu i tamo nešto uhvatim) pa tako svaki članak izazove veću pozornost. Ovo je objavljeno danas (31.12.21.) u Novom listu (i dosta me iznenadilo) ...

Jadrolinijin trajekt “Lubenice” još neće u rezalište, došlo do prodora morske vode u tankove


Jadrolinijin trajekt "Lubenice" trebao je iz Dubrovnika krenuti na svoju posljednju plovidbu u Tursku Aliagu, no prodor mora u balastne tankove odgodio je čitavu operaciju, a trajekt je u Trogiru

Jadrolinijin trajekt »Lubenice« koji je iz dubrovačke luke Gruž trebao krenuti na svoju posljednju plovidbu u rezalište u Turskoj, zbog prodora mora u jedan od balastnih tankova, upućen je u Trogir, gdje će brod biti pregledan, a u tursku Aliagu krenut će nakon sanacije utvrđenih oštećenja, potvrđeno je iz Jadrolinije.

Trajekt je bio u Gružu, odakle je, prema prvobitnim planovima Jadrolinije, ovih dana trebao isploviti prema Turskoj, no plovidba je odgođena zbog poremećaja rasporeda u samom rezalištu, a u međuvremenu je posada uočila prodor mora u tank balasta, zbog čega je brod krenuo prema Trogiru.


Obvezna sanacija

– Brod »Lubenice« je od 27. do 29. prosinca bio na vezu u luci Gruž u Dubrovniku, čekajući na povoljnije vremenske prilike za nastavak putovanja prema rezalištu u Aliagi.

Tijekom boravka broda na vezu u Dubrovniku Jadrolinija je primila informaciju iz rezališta da brod »Lubenice« neće moći preuzeti u dogovorenom roku jer je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta došlo do kašnjenja dolaska broda koji je trebao stići u rezalište prije »Lubenica«.

Zbog novonastale situacije, odlazak »Lubenica« u Aliagu odgođen je za ožujak 2022. godine.

U međuvremenu, na brodu »Lubenice« je tijekom boravka na vezu u Gružu zamijećeno manje podizanje razine tekućine u jednom od tankova balasta. Stanje u tanku balasta se kontinuirano prati i nadzire.

S obzirom na odgodu odlaska broda »Lubenice« u rezalište u Aliagi, brod je upućen u Trogir gdje će privremeno biti na vezu kako bi se izvršio pregled broda te kako bi se ustanovili uzroci podizanja razine vode u tanku balasta.

Sva će eventualna uočena oštećenja prije putovanja biti sanirana, stoji u dopisu Jadrolinije.


Neuspjela dražba

Je li do prodora morske vode u jedan od tankova balasta došlo zbog propadanja ili oštećenja oplate broda ili zbog kvara na nekom od brodskih uređaja, u Jadroliniji još ne znaju, no kako smo saznali iz neslužbenih razgovora, eventualna oštećenja ili kvar trebali bi biti otklonjeni tijekom idućeg mjeseca pa bi brod trebao biti spreman za plovidbu do Turske u predviđenom roku.

Prema dosadašnjim planovima Jadrolinije, trajekt je u Tursku trebao otploviti samostalno, bez tegljača.

Nakon sanacije oštećenja ili kvara, u Jadroliniji procjenjuju da će brod biti spreman za samostalnu plovidbu do rezališta.

Jadrolinija je brod pokušala prodati na javnoj dražbi, polovinom ove godine, s početnom cijenom od pet milijuna kuna, no kako nije bilo kupaca, brod je na kraju prodan rezalištu u Aliagi, istom onome u koje je iz Malog Lošinja na svoje posljednje putovanje prije šest i pol godina otplovila i legendarna »Liburnija«.


Veteran Primorja i Dalmacije

Trajekt »Lubenice« dug je 57,9 metara, širok 16,7 metara, s kapacitetom prijevoza do 70 vozila i 350 osoba i brzinom od 13 čvorova.

Jadrolinija ga je kupila 1998. godine, a od tad je trajekt plovio uglavnom na linijama riječkog i splitskog okruženja. Posljednja linija na kojoj je plovio bila je Prapratno – Sobra, između kopna i otoka Mljeta.

Source: novi list

*****
Moram pregledati arhivu jer mislim da sam snimio svojedobno 'Lubenice' pa ako što nađem budem to objavil (mislio sam da na ŽFH ima nešto ali nema tako da ću morat bunarat po arhivi)