Thomcro, slažem se, mislim da je DB imao zbilja krasne, pa čak i čudne lokomotive ako ne čak i vagone, osobno su mi njihovi putnički najdraži po shemi bojanja!

Nažalost Deutsche Bahn je od 1999 do 2010 imao rigorozne godine zbog kontroverznog programa MORA C kojeg je osnovao bivši šef DB-a Mehdorn, sve rasprodao, rezao, ne održavao naveliko, prema RAIL-LOGISTIKu sa zeljeznice neta u skojim surađujem mi je sve rekao ma da mu prvo nisam povjerovao kad mi je napisao tipa: Al Tdsova ima samo nekih manje od 100 komada kao i mnoge Hbillnsove, i druge mlađe vagone, ja još pomislil i pitah ga kako može relativno mlad vagon odmah pod nož, pogotovo mlađi Hbbills 310 od AdTranza , Hirrs, prvo pomislil da čovjek lupa praznu slamu, al kad mi je objasnio kakve je štete počinio na DB-u, ostao sam u šoku.
Firmama raskidao ugovore, počupao skretnice, otprilike 1.500 firmi je izvađeno skretnica, a navodno 500 njih se spasili preko suda. Prema nekim saznanjima, on je sve to organizirao u noći da izvadi, dok djeca spavaju za škole, vlakolovci također. Ujutro dogura manevra par vagona kad ono nema skretnica i onda bude frka firme i DB-a kam je skretnicama nestala, nemožemo tovariti, tko je maznuo skretnicu!???
Henkel je jedna od firmi u okolici Nordlingena koji su se borili protiv njega, nakon par godina dobili na sudu i DB je bio prisiljen vratiti skretnicu koju je on izvadio 2001 godine.
Na vagone je ucrtavao slovo Z - zerlegung iliti rezanje, dok njega nije bilo, obično na listici je bilo ispisano da je za rezanje, nakon njegove ostavke, ni Z nema na današnjim vagonima za pod nož.
Najviše lokomotiva koja su pretrpjela rezanja od strane MORA C su mnoge manevre, koje je skoro sve uspio isječi. Mislim da mi je rečeno V60 skoro do zadnje da je uspio srezat a od vagona je najviše nastradali mnogi platoi, H i Tdsovi.
DB se danas oporavio što se tiče MORA C ali nažalost posljedica od njega ima i dan danas s obzirom da su mnoge lokalne linije ugašene! Osim toga, uništio je Dansku 'DSB', preživjeli samo poštanski Habbinsi i par Rs plato vagona, NS i British Railways također, cilj mu bio sav teret spustit na 5 posto al uspio je do 14, prije njega su imali ukupno 30 posto, još ja kad sam bio nedavno u DK sam se pitao gdje su im razni H vagoni, platoi i slično, kad sam vidio samo strane, bio razočaran što DSB nema više vagone.
Na Google Earthu na mnogim lokacijama po Njemačkoj se jasno vide izvađene skretnice na kolosijecima koje vode u firmu, gotovo na svakom čošku ih ima.

Stvarno se nekad pitam kakvih sve luđaka ima na svijetu, a pogotovo kome je god pala napamet tog tvrdog oraha stavit na mjesta šefa je bila loša odluka, s obzirom da se DB s kamionskim lobistima bori već 40, i preživjeli su mnoge valove kamiona, sve u svemu najveći cirkus u povijesti željeznice od MORA C u životu nisam pročitao. Srećom mnoge lokomotive je spasili muzeji.