Autor Tema: Vremenska prognoza  (Posjeta: 273 vremena)

Offline thomcro

  • Veteran foruma
  • *****
  • Postova: 2149
Vremenska prognoza
« Odgovori #30 u: 03.10.2021. - 18:39 »
... sprema se kijamet

prema Gorskom kotaru




... ka Krku


zanimljivo da se vidi Velebit (inače kad se krene ovako mračit Velebit se nevidi)


U međuvremenu je sunce zašlo i sad je sve sivo. Kiša još nije počela padat

Offline thomcro

  • Veteran foruma
  • *****
  • Postova: 2149
Vremenska prognoza
« Odgovori #31 u: 11.10.2021. - 11:29 »
... par dana je ovakvo, škuro, puše bura al na sreću nije pretjerano hladno- Jučer je s vremena na vrijeme popodne proletilo i par kapi kiše (niš značajno, čak ni cestu nije uspjelo smočiti)

prema Krku


prema Cresu


'Vela vrata' (prolaz između Cresa i Učke)


sjeverna strana Cresa


levo Omišalj desno Njivice (na Krku)


pogled unebo


kao da se iza Cresa počelo malo svjeliti ali to niš ne znači jer bura će brzo sabiti oblake prema jugu


Interesantno je da jače puše po visini nego prizemno jer nema 'krestica' po moru (kad puše prizemo, kad ima 'krestica'. onda nije dobro, onda je jako hladno i nije za bit vani, par puta sam bil kad je tako puhalo na kolodvoru i smrznul sam se ko pi...pica, šta god da se odjene tad propuše i nije za dugo bit vani). Svojedobno dok sam radio na aerodromu su mi meteorolozi pojasnili efekt hlađenja bure: osjet hladnoće, kad je vani reknimo stvarna temperatura 10°C, ljudski osjet je kao da je 0 (otprilike ide -8 do -10° smanjenje na stvarnu temereturu zraka). Ali od tog osjeta hladnoće gore je kad bura propuše bez obzira kako bili odjeveni (bez obzira na toplu jaknu, maju, majon {debela teška maja}, felpu ...) ... mene je znalo kroz rukav(e) propuhat dok sam držao fotič.

Ali i od goreg može biti gore, uz ovakve 'škure bure' u pravilu ide i kiša. Kišobran ne pomaže jer će ga pri prvom jačem udaru izvrnut, slomit ... nego kapu naglavu i držat se zavjetriná ako je ikako moguće. Najbolje je, ako se nemora izlazit van, držat se tople kuće.