Autor Tema: Elektrotehnički mjerni vagon  (Posjeta: 3997 vremena)

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
Elektrotehnički mjerni vagon
« Odgovori #30 u: 28.04.2022. - 00:24 »
Mjerni vagoni na "Branimirovom groblju", fotkani u ranu jesen prošle godine.  :stolac:

Željeznica je bolest ili ljubav,
od nje se ne može obraniti,
kada te jednom privuku željezničke tračnice,
od njih se više nikad ne možeš maknuti.
:pamet:

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
« Odgovori #31 u: 17.04.2023. - 22:23 »
Mjerni i pomoćni već nekoliko mjeseci skupa stoje na Glavnom kod Branimirove. Ne znam zašto se mjerni vagon više ne sprema u "svoju" halu kod Botaničkog?! Ovako je praktički i mjerni u opasnosti, a ne samo pomoćni vagon koji nema svoje mjesto - nije se jednom desilo da su vagoni kod Branimirove gorili, jer su se klošari i koje kakvi specijalci htjeli ugrijat i/ili podmetnuti požar iz objesti.  :pamet:

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #32 u: 18.04.2023. - 18:24 »
... Ne znam zašto se mjerni vagon više ne sprema u "svoju" halu kod Botaničkog? ...
... misliš da je moguće dao svoje (mada mi to nekako nema logike jer ako je vagon iz 1930-te a još je funkcionalan da bi ga se sad samo tako otpisalo)? Možda nema osoblja da se opslužuje EMV (koliko se sjećam kad sam bio nutra 2012. od osblja su bila dva babrbiča otprilike mojih godina, možda mrvicu mlađi).

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #33 u: 18.04.2023. - 19:01 »
... ima nekoliko godina da me kopka jedna stvar vezana za ovu fotografiju ...
...
... gledajte, tu je EMV + njegov pomoćni vagon + Bl, dakle tri vagona ... ako sam ja pred kraj 2012. u vagonima zatekao dvoje muškaraca, vjerovatno elektrotehničara jake struje, a bili su EMV + pomoćni vagon, koliko je ljudi bilo ustvari u najboljima godinama koji su ospluživali kompletnu kompoziciju da je morao biti dodan još jedan vagon? Koliko sam ja skužio sam EMV je služio samo za mjerenja dok je u pomoćnom vagonu uređen boravak za osoblje koje je dio EMV vagoná. Ako se bolje pogleda pomoćni vagon je izveden iz spavaćeg vagona i ako bi otprilike izgledao iznutra, nagađam, pol je neka vrsta dnevnog bioravka a pol spavaći dio koliko ih je bilo da je morao biti dodan još jedan vagon i to neudobni Bl?

Kopkalo me pa sam pogledao što piše u Uputi 52 ...

... ali osim šturih tehničkih podataka nema ništa (koja je tehnika nutra i čemu služi. , koliko ljudi treba za opsluživanje vagona, ...). Iz ovoga gore vidi se da je sam EMV kraći od pomoćnog vagona za skoro tri metra, da je predviđen za Vmax=160km/h i da ima 4 osovine ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #34 u: 11.05.2023. - 16:31 »
... sumorno i depresivno vrijeme potiče na razmišljanje, pitanje je jednostavno: bez obzira na registracije oba vagona, kamo biste smjestili EMV, u putničke ili teretne vagone? Ja se, iskreno, zbilja nemogu odlučiti  :udara:, oči 'vele' da su to putnički vagoni ali mozak navija za drugu stranu

Offline garfield

• Veteran foruma
« Odgovori #35 u: 12.05.2023. - 12:54 »
Ne bih ga metnuo ni u putničke ni u teretne, nego u specijalizirana vozila skupa s drugom Infrinom i sličnom mašinerijom. Iako je, dakako, izgledom i numeracijom bliži putničkim vagonima, a Laurus i ja smo ga jednom čak fotkali u akciji na štoku brzog iz Vinkovaca.

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #36 u: 12.05.2023. - 22:42 »
... Laurus i ja smo ga jednom čak fotkali u akciji na štoku brzog iz Vinkovaca.
... ja sam ga zafilmao na putu za Bakar kod skretanja za ex-kolodvor Ivani, jasno, vukla žutka (baš ću potražiti taj muvi)

Offline Željezni_Domi

• Veteran foruma
    • Moje fotografije željeznice, vagona i tako dalje.
« Odgovori #37 u: 24.06.2023. - 19:20 »
Vinkovci - jesen 2021.

MAV

Offline Laurus97

• Administrator
  • Veteran foruma
« Odgovori #38 u: 12.12.2023. - 20:32 »
ETMV je 'navodno' svoje odvozio.
... ujbte, zna se možda kamo je?

Jedno duže vrijeme su oba vagona stajala uz Branimirovu, a onda je glavni vagon nestao, pretpostavljam da je li u svojoj garaži ili Gredelju.

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #39 u: 12.12.2023. - 21:01 »
... pretpostavljam da je li u svojoj garaži ili Gredelju.
... bolje i to nego da su ga kasirali (ni to nebi bilo neko velo čudo)

Offline Željezni_Domi

• Veteran foruma
« Odgovori #40 u: 25.12.2023. - 00:16 »
Što se tiče pomoćnog vagona, koja je njegova originalna konstrukcija bila, tj baza prije nego je postao ETMV? Predpostavljam od nekakvog Buffet vagona s obzirom da nema vrata sa strane na jednom dijelu do čeonog dijela vagona?
MAV

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #41 u: 25.12.2023. - 00:36 »
... iskreno da ti kažem nemam pojma ali ...
... Predpostavljam od nekakvog Buffet vagona ...
... meni više daje na spavaći vagon jer da je buffet onda na jednoj strane bi bio bar do pola bez prozora ili bar nekih prozora. Nažalost, nikada nisam bio u tom vagonu

Offline Željezni_Domi

• Veteran foruma
« Odgovori #42 u: 25.12.2023. - 17:09 »
Ja sam škicnul kroz prozor, nema ni kupeje sa ležajevima, očito je bio prerađe, pošto mi ne liči na Gošin Y spavači kakav ima Zagrebtrans i riječki pomoćni vlak.

Ne kužim se tako dobro u putničke vagone kao u teretne. 
MAV

Offline Željezni_Domi

• Veteran foruma
« Odgovori #43 u: 07.10.2024. - 19:06 »
Jučer rano ujutro sam prolazio Branimirovo groblje na Glavnom, pomoćni vagon stoji ne taknut, a kako mi se čini njegova budučnost je CIOS.
Nisam slikao nažalost jer sam ga vidio iz kombija a i kiša je padala.
MAV

Offline thomcro

• Veteran foruma
« Odgovori #44 u: 07.10.2024. - 19:35 »
... pomoćni vagon stoji ne taknut ...
... m-da, nažalost, kako to sve biva kod nas a tiče se HŽa, najlakše je nekom dat brener u ruke i ožeži ... nitko u HŽu ne vidi nešto vrijedno u nečemu ono što mi van sustava vidimo u vagonima i lokomotivama, čak ni onaj smijeh od HŽMa nema neke inicijative i poduzetnosti da se i makar jedan šraf sačuva.

Da, koliko se da vidjeti iz onoga što sam davno fotografirao ...

... po konstrukciji vagon je bio neka izvedenica spavaćeg vagona, moguće čak i kakav restoran/buffet. Nisam nikad bio u njemu, više sam bio orijentiran na EMV, ali koliko sam čuo taj vagon je služio za odmor i bivanje posade EMVa. Kad sam ih zadnji put vidio u Rijeci, kad su radili mjerenja zbog izmjene sistema napajanja, posada je bila od dva čovjeka. S obzirom da je EMV pun tehničke opreme vjerovatno je prije to opsluživalo više osoba od dvije kad su trebali imati i pomoćni vagon.

2008. kad su bili u Rijeci imali su još i jednog Bla što daje za naslutiti da je tad bilo puno više ljudi na vlaku

Šteta da se ovakovo nešta ne remontira i nadogradi na noviju tehnologiju nego se iznajmljuju mjerni vlakovi. OKe, EMV je star ko Broj 1 ali to ne znači da je za kasaciju. Btw, šinobus trune na ranžirnom, zašto se bar njega ne remontira? Jbtga, puno pitanja na koja mi obični smrtnici nemamo odgovore već smo osuđeni na gledanje kako se sve uništava.