Autor Tema: Vojni kamioni (world)  (Posjeta: 616 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« u: 15.02.2023. - 22:08 »
Prekapam po našim portalima i tako na jutarnjem naletim na ovog sjevernokorejskog monstruma ruskog porijekla, nosača interkontinetalne rakete ...

na vojnoj paradi 8. veljače 2023.

ispaljivanje balističke rakete

pozicioniranje za ispaljivanje

Balistički projektil je Hwasong-17 ali ono važnije, transporter je kineski a ne ruski (ustvari, bjeloruski) WS51200.

Zanimljivo je, po onome što piše na linku, da se taj monstrum od kamiončine proizvodi u Kini ali je jedina zemlja korisnik Sjeverna Koreja. I još jedna zanimljivost, kamiončina je pokretana sa Cummins KTTA19-C700 turbo dizelskim motorom a Cummins je američka multinacionalna kompanija ali koliko san našao na netu taj tip motora proizvodi se također u Kini (pa je valjda iz tog razloga podoban za Kim Jong-una  :haha:)

Notice:
Pripazite, dok su druga i treća fotografija normalne veličine prva je ogomnjačaaaa!

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #1 u: 15.02.2023. - 22:22 »
Kako izgleda u kabini monstruma iz gornjeg posta? Da te bog sačuva!

nije to baš tako veliko kako bi čovjek rekao

nutra čista klaustrofobija i žilorez

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #2 u: 15.02.2023. - 22:33 »
Kako zvuči taj monstrum (ne baš taj sjevernokorejski nego sličan ruski)? Najblaže rečeno, jebeno ...

u 2.33 ide prvi pa iza još

ovaj bi po opisu trebao bit ili česki ili poljski

Istina da se to čuje na kilometre (btw, isto kao i Mil helikopteri) nebi se sa ovime želio sresti oči u oči negde na kakvoj ljivadi

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #3 u: 20.05.2023. - 11:13 »
... kako mene zanima svaka bedastoća koja se more kotrljati, potaknut člankom iz jutarnjeg a vezano za ...
Citat:
... Brigada koju naoružana ... i artiljerijskim sustavima Archer ...
... ma da ja vidim o čem se tu dela i ostah iznenađen pizdarijom koju su napravili švedi ...

muvi sa jutubeta

Radi se o pokretnoj 155mm automatiziranoj haubici gdje je cevčuga odvojana od vozila i njome se upravlja iz vozačke kabine. Koliko sam skužio haubica se montira na tri različita vozila ...
ARCHER 6x6 VOLVO

ARCHER 8X8 RMMV

ARCHER 10X10 OSHKOSH

haubica u transportnom i borbenom položaju

na podvozju Volva A30E

na MANovom podvozju

Nažalost, haubicu na Oshkoshovom podvozju nisam našao.

Ali nije Archer jedini takvog tipa haubice, postoji slovačka 'Suzana' ...

... i česka 'Dana'

Nisam sad više 100% siguran koju ali jednu od ove dvije vidio sam sad prije dan dva na teveu u Ukraini. Ove dvije su već dobro znana oružja, ja sam se prvi put sa 'Danom' sreo dok je kod nas još bio rat (mislim da je bilo o njoj pisano u 'Hrvatskom vojniku' ... nekad sam to gutao i skupljao, bio je to fenomenalan mjesečnik)

O ove dvije haubice ćemo nekom drugom prilikom.

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #4 u: 20.09.2023. - 00:33 »
... o ovome se zadnjih par dana dosta piše ... ruski protuzračni sustav S-400 Triumf

ovo bi kao trebao biti launcher

nekoliko jedinica na položaju za ispaljivanje

u paru sa radarskom jedinicom (na uzvišenju)

cijeli sastav

a evo i zašto sam stavio fotografije ovog čuda, prije nekoliko dana ukrainci su na Krimu zbubali dva komada (od 6 koliko ih je na Krimu) skup sa radarskom postajom

ali ... netrebaju rusima ukrainci da im sjebu te stvari, rade i sami rusi to kad se naloču votke kumpiruše pa kamiončinu prehite na bok  :haha:  (a cijena mu je boli glava ... 600 miliona $ po jedinici a oni to samo tako prehite u grabu!!!)

Više o samom S-400

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #5 u: 23.09.2023. - 21:18 »
... zadnjih dana se piše o ATACMS projektilima koji će biti isporučeni Ukraini i vezano za te projektile, ono što sam pratio zadnjih dana, ta čudesa se lansiraju sa dvije vrste vozila (vjerovatno ovisno od konfihuracije terena), na kamionu M142 ...

... i na M270 MLRS gusjeničastom oklopljenom vozilu

Ovdje na M270 launčeru vide se dvije vrste projektila, ATACMS koji zauzima pola lansera dok je na drugoj polovici HIMARS. Kako se vidi na fotografijama, zaštitni poklopci na oba vozila moraju biti spušteni iz razloga kad projektili poljeću da vatra iz mlaznika se skuri posadu i ne šteti stakla na vozilu

Pregled cjelog arsenala projektila za oba vozila

Podaci o vozilima (sa vikipedije, prijevod na HR): M270 MLRS & M142 HIMARS

======
Kako ja sve gledam kroz neku drugačiju 'prizmu' od ostalih ljudi mislim da sam vidio na nekoj američkoj stranici M270 launčer za Trainza kao objekt

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #6 u: 24.09.2023. - 15:51 »
... čitam članak u vecernjem i odjednom se pojave fotografije ...

... jbte ... pa u Hrvackoj su razmještena dva Patriota!!! Malo je čudno da to nije prije isplivalo van i bogzna otakad je to kod nas ... išao sam ja tražiti o čem se radi i našao sam vijest na stranici MORHa i to je bilo prije dvije godine u sklopu nekakove vojne vježbe (kako neke fotografije mogu zavesti i prikaziti nešto što nije stvarno)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #7 u: 08.11.2023. - 09:58 »
... noćas sam čitao komentar događanja u Ukrajini i između ostalog spomenuto je da su ameri u Ukrajinu poslali nekoliko ... hm-m, teško je reći što bi to bilo ali ajmo reć da je to vozilo za deminiranje a to čudovište izgleda ovako ...

baza je tenk Abrams a nakon pregradnje ime mu je M1150 ABV (Assault Breacher Vehicle) Assault Breacher, kad se to vidi od naprijed to izgleda ko da je palo iz svemira

sve 4 projekcije

oće to da bude i nestašno  :haha:  (ovo je druga verzija sa dozer plugom)

u položaju za ispucavanje eksplozivnih traka

spremište eksplozivnih traka

muvi

Više podataka o samome vozilu na wikipediji (prijevod je sa engleskog na hrvatski)

Noćas sam pročitao da ovime upravljaju samo dva čovijeka i da je vrlo lako naoružan

Offline thomcro

• Veteran foruma
Vojni kamioni (world)
« Odgovori #8 u: 04.08.2024. - 15:15 »
... preporučujem pogledati u cijelosti (nije dug a vrlo je zanimljivo) kako se izvlači Panzerhaubice 2000 (i mi ih imamo 14!!!) koja je imala gumidefekt  :haha: ...

... ali ono što je meni privuklo pažnju je MANčina koji vuče labudicu (vidi ga se zadnjih minutu i pol) ... ja bi to za po vrtu, za pomidor i kapulu okapat  :srecko: