Autor Tema: Sa flajtradara  (Posjeta: 21357 vremena)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #90 u: 16.09.2022. - 12:54 »
... danas nisam bio na flajtradaru (još  :migmig:) ali sinoć sam uhvatio drona iznad Crnog mora

naravno, nije vrag dao mira  :haha:, iznad Poljske, oba špijunčine

... i iznad Rumunjske, ova dva su se do malo preklapala, jedan bačva a drugi nepoznata porijekla

a malo sjevernije kruži Ćelenđer

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #91 u: 17.09.2022. - 09:58 »
... kako zbog bolova nisam mogao spavati onda sam drndao po internetu i između ostalog na flajtradaru ufatilo se zanimljivih stvari ...

dronče opet u ackiji špijunaže

nisam to jutros zamjetio, ima tome  već nekoliko puta, zanimljivo je da ujutro oko 3-4 iznad Skandinavije i nema baš preveć prometa, bar ne lokalnog

ćećer na kraju, uhvatio sam pućotovu tičicu na povratku iz Samarkanda natrag u njegovo gnijezdo (kad je skrin napravljen bilo je 3 i 20)

Odmah sam išao tražiti na internetu podatke o ovome Iljušinu i na wikipediji piše da ovu podseriju koristi ruska vrhuška i imaju ih deset komada. Ja sam ga jutros slučajno uboo jer sam zamjetio veliku ikonu koja je dolazila iz nekog čudnog smjera (jbtga, s vremenom se naučite gledat devijacije koje odudaraju od ostalih letova) i kad sam kliknuo na ikonu  ... opa-aa, nu to   :yes:

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #92 u: 21.09.2022. - 13:42 »
... nakon šta je jutros crazy Vlad skroz naskroz popizdija i, urbi et orbi ... gradu i svijetu, pokazao da je luđi od šlape pogledao sam kakva je situacija na flajtradaru očekujući pojačanu akitivnost na nebu no ... ostao sam malo iznenađen, ustvari zeru razočaran ...

početak je obećavajući, britanska špijunčina iznad Crnog mora

malo iznad kruži 'merikonsko dronče

al' ni to nije sve, uz rumunjsko-ukrajinsku granicu leće Orion

visoko uz granicu sa Moldavijom nadzor radi ćelenđer

očekivao sam da će i sjevernije biti slično ali ... uz poljsko-ukrainsku granicu kruži tek AWACS

U Litvi nema, bar vidljivih, što ne znači da nisu u zraku, onih malih 'merikonskih prdekalica šta kontroliraju Kalinjingradsku oblast. Primjetio sam još jednu zanimljivost, nema, bar vidljivih na radaru, niti jedne bačve, nit na istoku nit na sjeveru.

Tragajući za bar kakvom bačvom našao sam ... mongolfijera, znanog ko i Cepelin, na putu od Lihenštajna paprema nekud u Njemačkoj

...

P.S.
po svemu izgleda da ću morati opet svakodnevno opet pratiti situaciju na nebu i što se dešava dole, prevedeno na HR: imati stalno otvoren flajtradar i konstatno ga osvježavati

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #93 u: 21.09.2022. - 19:20 »
... prije par minuta sam bio na flajtradaru, nema ničeg značajnog vrijednog pažnje, nema niti jednog špijuna, vidljivog, što ne znači da ih nema u zraku, jedino se dron još uvijek vrti iznad Crnog mora

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #94 u: 21.09.2022. - 21:47 »
... prije desetak minuta ...

stižu bombone z 'Merike

dron i dalje neumorno vrtiljigavrti (da ima živu posadu mislim da bi si odavna kosu počupali od dosade al ni ovako nije baš nešta preveć bajno jer i ovime netko mora sa zemlje upravljati i očitavat prikupljene podatke)

... nastavak ujutro ...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #95 u: 22.09.2022. - 08:34 »
... evo situacije od jutros ali prije jedan skrinšot od noćas, skrinano deset minuta iza ponoći, da li se opet nešto desilo pa je opet dron kružio iznad Baltika ...

ovo je od jutros, ćelenđer je tek krenuo u vrtnju

merikonska prdekalica u Litvi

crnomorski dron je krenuo kući

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #96 u: 22.09.2022. - 13:48 »
... prije desetak minuta, malo je pojačana aktivnost i na jugu i na sjeveru ali ništa značajno ...

četiri špijunčine uRumunjskoj, Lokid

Rivet joint

još jedan Rivet joint

Čelenđer

sva četiri da im se vide letne trase

na sjeveru iznad Poljske nema ničega, bar vidljivog, ali zato su švedi digli nekoliko Saabova

opet leti dron u visini Estonije

ovo nema veze sa ratom u Ukraini, poveći broj helikoptera, i engleskih i norveških, u Sjevernom moru, vjerovatno oko naftnih bušotina

našao sam i jednu bačvu, trenutno je iznad središnje Rumunjske, budem ju pratio jer, s obzirom na visinu leta (skoro 12000m), nekako mi se čini ko da će samo preletjeti taj dio

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #97 u: 22.09.2022. - 14:38 »
... nekako mi se čini ko da će samo preletjeti taj dio ...
... točno sam pretpostavio, upravo je preletio Bospor. Moguće da ide za Irak ili Saudi Aarabiju a nebi se čudio ni da stane u južnoj Turskoj

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #98 u: 23.09.2022. - 12:36 »
... prije desetak minuta ...

Čelenđer iznad Baltika, ispred Kalinjingradske oblasti

ako je ono gore još i uobičajenp ovo baš i nije, američki Rivet joint kruži oko ruske enklave

Je li ovaj pojačani i neuobičajeni nadzor znak da se tamo dešava nešto neuobičajeno?

Još jedna zanimljivost, iznad Rumunjske nema, bar vidljivih na radaru, niti jednog špijunskog aviona i niti jedne bačve

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #99 u: 24.09.2022. - 10:53 »
... da ne ponavljam stalno jedne te iste skrinove, jutros je, od svih mogućih špijunčina i bačvi, jedino aktivan Čelenđer u Rumunjskoj.

Zašto je tome tako nemam pojma. Iskreno, nekako sumnjam da ih nema na nebu već imaju isključene transpondere. U srijedu je ludi Vlad jasno i glasno rekao da zna da se nadzire područje Crnog mora i Baltika pa ako on zna, a znam ja i dobar dio €u koji ovo prati, moguće da su Rivet jointi, AWACSi, Orioni, Ariesi, raznorazna drončad i slične plehnate tice sad u nadzoru sa ugašenim transponderima jer čisto sumnjam da nebi svaki dan nadzirali što se na tlu dešava. Lete oni i dalje ali više nisu urbi  et orbi.

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #100 u: 26.09.2022. - 10:04 »
... novi tjedan nove ackije ...

sjever €u
bačva u dolasku

Rivet joint

nekakovo talijansko čudo

prdekalica u Litvi

mislim da sam uhvatio trenutak tankanja u zraku

jug €u
dronče je tek krenulo u svoje kruženje

Čelenđer

i ovdje jedan Rivet joint kruži

nešta su se uzmuvali talijani oko Otranta, možda je opet kakav ruski vojni brod ušao u Jadran

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #101 u: 27.09.2022. - 09:52 »
... današnja jutarnja ackija ko da je skoro preslikana od jučer ...

jug €U
dron neumorno kruži iznad Crnog mora

Rivet joint

ova Cesna krnula je iz Španjolske, točnije iz Santiago de Compostele (grad je gore iznad Portugala na obali Antlantika)

i danas se talijani motaju oko Otranta

sjever €U
danas na sjeveru ima manje, vidljive, aktivnosti ... Čelenđer

prdekalica u Litvi

I to je to, malo čudno ako se zna da NATO ima manevre, mislim u Poljskoj, i da nema nadzora iz zraka. 

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #102 u: 27.09.2022. - 18:27 »
... čisto da znate o čem se radi i zašto je to drugačije, na flajtradaru se mogu vidjeti, osim žutih, i plave ikone ...

... uglavnom ćete ih naći iznad velikih vodenih površina, Atlantskog i Tihog oceana, a to znači da ih se satelitski prati preko ADS-Ba (Automatic Dependent Surveillance–Broadcast)

Više o ADS-Bu na wikipedia (prevedeno je na HR!)

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #103 u: 28.09.2022. - 12:13 »
... danas prije petnaestak minuta (oko 11.50) ...

sjever €U
Rivet joint lijepo okružio Kalinjingradsku oblast

šedski Gulfstream nadzire Bjelorusiju i Kalinjingradsku oblast

iz Rzeszowa polijeće američki DC-11

jug €U
još jedan Rivet joint, ovaj iznad Rumunjske

kolika faca moraš bit da napraviš ovo

I jedna zanimljivost, s obzirom da curi plin oko otoka Bronholm, između Danske i Švedske, očekivao sam da na tom području neće biti letova ali ...

... preleti tu i tamo kakav avion ali na velikoj visini

...

Offline thomcro

• Veteran foruma
Sa flajtradara
« Odgovori #104 u: 30.09.2022. - 14:16 »
... jutros oko 9.30 nije baš bilo nečeg zanimljivog, letio je samo dron iznaad Crnog mora  e ali sad oko 14 sati ima dosta ackije ...

jug €u
ajmo prvo na jug jer ima manje ackije, dron

i jedva sam ubol ovog merikonskog Herculesa

sjever €u
merikonski tičić na odlasku iz Rzeszowa (100% je doturio Ćikita banane za Ukrainu koje će ukrainski dečki djeliti rusima  :haha:)

AWACS dela pravilne krugove u žitu

talijanksi Gulftream

pozicije AWACSa i Gulfstreama (mislio sam da se preklapaju ali ne, nisu ni blizu jedan drugom

Evo i par podataka o talijanskom Gulfstreamu:

Talijanski zrakoplov G550 CAEW izveo je danas* prvu misiju nadzora nad istočnom Europom (* ne odnosi se na danas, 30.9.22., nego na 08.3.22. kad je pisan text)

Jedan od dva zrakoplova G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) talijanskih zračnih snaga letio je danas 4 sata iznad istočne Rumunjske u blizini granice s Moldavijom i Ukrajinom

Jedan od dva zrakoplova G550 CAEW 14° Stormo (Wing) Aeronautica Militare (talijanskih zračnih snaga), letio je u misiji nadzora unutar rumunjskog zračnog prostora, nedaleko od istočne granice s Moldavijom i južno od granice s Ukrajinom, 8. ožujka 2022. Ovo je bio prvi put da je talijanski nadzorni zrakoplov preletio istočnu Europu nakon ruske invazije .
Talijanski zrakoplov za specijalne misije G550 pridružuje se timu snaga NATO-a, uključujući američke E-8 JSTARS i RC-135V/W , britanski zrakoplov Airseeker ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance) koji gotovo neprestano prati situaciju na zemlji iu zraku u Ukrajini i uz granice s Bjelorusijom i Moldavijom. Dana 7. ožujka 2022., tanker KC-767A talijanskih zračnih snaga također je izveo prvu misiju tog tipa iznad istočne Europe kao potporu borbenim zrakoplovima zaduženim za NATO-ovu pojačanu misiju Air Policing .

Talijanski CAEW sredstvo je u osnovi "leteći radar" iako čini mnogo više od toga: to je AEW-BM & C (Airborne Early Warning – Battlefield Management and Communication) sredstvo koje može nadzirati određeno područje radi nepoznatog prometa, upravljati savezničkim misijama kao i prikupljati obavještajne podatke o neprijateljskim emisijama s ugrađenim ESM (Electronic Support Measures) senzorima. Podaci se mogu dijeliti sa svim relevantnim "igračima", uključujući zemaljske radarske postaje, druge zrakoplove, brodove itd. Drugim riječima, to je imovina iznimno visoke vrijednosti i za Italiju i za NATO jer je ključna za postizanje tzv. pod nazivom "Informacijska superiornost" (tj. operativna prednost proizašla iz sposobnosti prikupljanja, obrade i širenja neprekinutog protoka informacija uz iskorištavanje ili uskraćivanje sposobnosti protivnika da učini isto).

Što se tiče ostalih "špijunskih aviona" i tankera koji ovih dana djeluju u regiji, talijanski CAEW, mogao se pratiti online na web stranicama za praćenje letova: leteći kao PERSEO71, G550 je poletio oko 03.30UTC, počeo je letjeti na dodijeljenoj trkaćoj stazi na FL410 u 05.00UTC i ostao je u području operacije do 09.00UTC, kada je morao pozvati "off station" počevši RTB (Povratak u bazu). Zrakoplov, MM62293/14-11, sletio je u Pratica di Mare, u 10.50UTC, nakon misije od +7 sati.

Kao što je objašnjeno u prethodnom postu , kao dio talijanskog JAMMS (Joint Airborne Multi-sensor Multi-mission System) programa, talijanske zračne snage planiraju upravljati flotom od 10 G550 konfiguriranih za posebne misije: zajedno s dva G550 CAEW zrakoplova , dva nova AISREW (Airborne Intelligence, Surveillance, Reconnaissance, and Electronic Warfare) zrakoplova za SIGINT misije i šest "zelenih" letjelica koje se kasnije mogu pretvoriti u JAMMS ili CAEW konfiguracije.

Upravo je isporučen prvi novi zrakoplov, koji nije opremljen svim 'izbočinama i izbočinama' i drugim otvorima i optjecajima namijenjenim integraciji na AISREW platformu : prvo će se koristiti za potrebe obuke, a kasnije će se pretvoriti u konfiguraciju misije pozornici.

https://theaviationist-com.translate.goog/2022/03/08/italian-g550-caew-romania/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=hr&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

=====
Ispada da je taj Gulfstream neka jebeno opaka pila prepuna elektronike

...